Danmarks største IT- og tech-innovationsmiljø findes i Aarhus

Det skyldes en kombination af store virksomheder, IT-uddannelser i verdensklasse og et væld af iværksættere og startups, som giver innovative IT- og tech-virksomheder unikke muligheder i Aarhus. Store, internationale tech-virksomheder fra udlandet drages mod Aarhus og placerer deres R&D-afdelinger i INCUBA Science Park.

Aarhus, Danmarks næststørste by og kendt for sin rige kulturarv, livlige kulturliv og pulserende studiemiljø, har også cementeret sin position som et knudepunkt for teknologisk innovation. Det er tydeligt, når man ser på den stigende tilstrømning af amerikanske tech-virksomheder, der vælger at placere deres forsknings- og udviklingsafdelinger i INCUBA, byens førende innovations- og iværksættermiljø.

Stærk kobling mellem et verdensklasse Aarhus Universitet og virksomheder i INCUBA

Historisk set har INCUBA været et ideelt sted for tech-giganter at slå sig ned med deres udviklingsafdelinger. Bl.a. på grund af et verdensklasse universitet, som er placeret i top tre i verden inden for kryptologi. Instituttet er internationalt anerkendt for forskning i et bredt spektrum af datalogiske emner, herunder algoritmer, kunstig intelligens, databaser, informationsvisualisering, menneske-maskine-interaktion, programmeringssprog, programverifikation, sikkerhed og kryptologi.

”På Institut for Datalogi bidrager vi aktivt til erhvervssamarbejde og innovation for at skabe vækst og udvikling i samfundet. Det gør vi i samarbejde med erhvervslivet og her danner INCUBA fantastiske rammer. Vores alumner har tiltrukket Google, VMWare og Uber til Aarhus og disse virksomheder fik i første omgang plads i INCUBA. Flere stærke IT- og blockchainvirksomheder i INCUBA er også spundet ud af instituttet, f.eks. Partisia, Sepior, SCALGO og Kvantify. Flere virksomheder flytter i INCUBA for at få nærkontakt med vores studerende og rekruttere dem gennem projekter og studiejobs,” siger Kaj Grønbæk, Professor, Institutleder for Institut for Datalogi. Læs mere om samarbejdet med Aarhus Universitet her.

Google, VMware, Uber & Chainalysis etablerede udviklingsafdelinger i INCUBA

Netop én af de virksomheder, som valgte at etablere sig i INCUBA, er Google, en af de mest indflydelsesrige tech-virksomheder i verden. Google havde fra 2014 til 2021 sin udviklingsafdeling i INCUBA Katrinebjerg. Under ledelse af blandt andre afdelingschef Lars Bak og udvikler Kasper Lund skabte de den banebrydende motor til Google Chrome. Det arbejde kan du læse mere om her.

Googles succes er blevet efterfulgt af andre amerikanske virksomheder som VMWare, en global leder inden for virtualiseringssoftware og private cloud-løsninger, Uber, en teknologiplatform, der forbinder chauffører og passagerer samt Chainalysis, der specialiserer sig i udvikling af værktøjer til blockchain-analyse. Begge virksomheder valgte at etablere deres udviklingsafdelinger i INCUBA i en årrække, hvor de kunne drage nytte af fordelene ved samarbejde, netværk og adgangen til talent og ressourcer, mens de fokuserede på vækst.

Adgang til talenter

For os har det haft stor betydning at placere vores udviklingsafdeling i et miljø som INCUBA. Vi startede med 3-4 softwareudviklere i vores udviklingsafdeling i INCUBA. Det viste sig, at adgangen til talenter og de mange små virksomheder, der arbejder på kryds og tværs, hjalp os til at finde de rette kolleger til vores team.

- Emil Andersen, People Manager i Chainalysis

Microsoft, Sepior by Blockdeamon & Cactus Communications forankres i INCUBAs tech-miljø

I dag er INCUBA stadig hjemsted for virksomheder fra USA, f.eks. én af verdens største teknologivirksomheder Microsoft, der siden 2018 også har haft deres udviklingsafdeling i INCUBA Katrinebjerg. Her arbejder mere end 50 medarbejdere med tech-innovation.

I tillæg til at placere deres forskning og udvikling i INCUBA, er der også rig mulighed for opkøb fra amerikanske tech-giganter. Den amerikanske virksomhed, Xamarin, købte i 2013 aarhusianske LessPainful og afdelingen i Aarhus voksede de følgende år fra 2 til 14 mand. Selvsamme Microsoft købte i april 2016 Xamarin for yderligere udvikling i den aarhusianske afdeling, som har udviklet et værktøj, der lader udviklere udvikle apps til både iOS, Android og Windows med den samme C# kode.

Et andet eksempel på en virksomhed i INCUBA, der er blevet opkøbt af et stort amerikansk selskab, er den aarhusianske spinout-virksomhed Sepior, der er baseret i INCUBA Navitas. Siden stiftelsen af Sepior i 2014 har grundlæggerne været 100 % fokuserede på deres fælles passion: 

Krydsfeltet mellem tung viden og innovativ teknologi, som gjorde dem til verdensmestre i MPC-baseret kryptografisk key management. I 2022 blev Sepior bl.a. derfor opkøbt af den ledende amerikanske virksomhed inden for blockchain, nemlig Blockdaemon fra Silicon Valley.

Virksomheden blev derfor til Sepior by Blockdaemon, som nu arbejder 100 % med blockchain og kryptovaluta til b2b-kunder. Læs mere om matchet med amerikanske Blockdaemon her. Med en baggrund fra datalogi, kryptoforsker-gruppen på Aarhus Universitet, og flere års tilknytning til Alexandra Instituttet er det tydeligt, at Sepiors fundament er bygget på et stærkt, videnstungt IT-miljø – hvilket også er én af INCUBAs byggesten, som udenlandske virksomheder ser både værdi, muligheder og fremtid i.

En anden virksomhed med base i INCUBA Navitas, Unsilo, blev i 2020 opkøbt af indiske Cactus Communications, der er leverandør af videnskabelig kommunikation. Unsilo var en startup-softwarevirksomhed med services indenfor kunstig intelligens (AI) og Natural Language Processing (NLP) med speciale i text mining, lingvistik og datascience, stiftet af Mads Rydahl og Thomas Laursen. Det kan du læse mere om her.

Et inspirerende fællesskab

Vores arbejdsplads trives her ved INCUBA. Centralt beliggende kontorlokaler med adgang til fællesområder, reception, kantine og fitness. Et inspirerende fællesskab af virksomheder, der skaber en dynamisk og forbundet arbejdsoplevelse.

- Mikkel Priskorn, Service Engineer i Microsoft

STMicroelectronics fremtidssikrer sig i INCUBA Next

I oktober 2024 åbner INCUBA Next-tilbygningen på Katrinebjerg, som kommer til at huse vækstorienterede teknologivirksomheder med +40 medarbejdere. Her får de topmoderne og effektive rammer at vokse videre i – tæt på studerende, forskere og startups. 


En af de virksomheder, der allerede har lejet sig ind i det kommende IT-miljø i INCUBA Next, er den danske afdeling af STMicroelectronics (ST), en fransk/italiensk virksomhed med hovedkvarter i Genève og en global leder inden for halvlederproduktion. Med mere end 20 medarbejdere og planer om yderligere vækst er STMicroelectronics begejstret for at blive en del af INCUBA Next og udnytte det innovative IT- og tech-community til at styrke deres globale markedsposition.

STs danske kontor kommer ud af søsterselskabet til Mjølner Informatics, Draupner Graphics, som stod bag TouchGFX - et software framework til opbygning af micocontrollerbaserede grafiske brugerflader.

Efter fire års udvikling kunne Draupner Graphics A/S i 2018 annoncere salget af virksomheden til den internationale halvlederproducent STMicroelectronics, som siden opkøbet har investeret yderligere i flere medarbejdere og det innovative softwareprodukt.

Stærke innovative software-kompetencer i Aarhus

ST har fået øjnene op for de stærke innovative software-kompetencer, Aarhus byder på. I dag er vi mere end 20 medarbejdere og ambitionen er, at vi skal være endnu flere. Derfor har vi længe gerne ville være en del af INCUBA for at kunne tiltrække de rigtige elektronik- og software kompetencer, der yderligere vil styrke STs globale markedsposition. 

I INCUBA Next får vi bedre mulighed for at rekruttere de rigtige kandidater, og dermed udbygge forretningen og følge planen om vækst i et innovativt IT & tech-community som INCUBAs med andre ligesindede scaleups."


- Jørgen Mygind, Site Manager hos STMicroelectronics. Læs mere her.

INCUBA NEXT

SKRÆDDERSYET
INNOVATIONSMILJØ
FOR AMBITIØSE SCALEUPS
OG TOP-TECH-PERFORMERS

Vi tilbyder skalerbare kontorfaciliteter og ideelle vækstbetingelser gennem netværk, sparring og kontakt til investorer, erhvervsliv og forskning inden for IT/tech.

Læs mere

Er du interesseret i at høre mere om lejemål og dine muligheder i INCUBA, så ring eller skriv til os

Claus Svane

Director of Real Estate, Lettings and Facilities