Institut for Datalogi og INCUBA baner vej for fremtidens IT-virksomheder

Institut for Datalogi på Aarhus Universitet er blandt verdens førende og er internationalt anerkendt for sin forskning inden for en bred vifte af datalogiske områder, herunder kunstig intelligens, algoritmer og cybersikkerhed. Ifølge csrankings.org er instituttet nr. 2 i verden inden for kryptografi og nr. 5 inden for programmeringssprog. Dette stærke faglige fundament tiltrækker både forskere og studerende fra hele verden.

I dag studerer cirka 800 studerende på instituttet og i 2025 lanceres to nye internationale bacheloruddannelser, Computer Science og IT Product Development, som forventes at tiltrække endnu flere IT-studerende til Aarhus. 

Derudover bliver det muligt at tage en erhvervskandidat i datalogi, hvor den studerende kombinerer kandidatstudiet med relevant arbejde i en IT-virksomhed.

Instituttet har et tæt samarbejde med erhvervslivet, som i høj grad efterspørger instituttets kandidater. Gennem disse samarbejder bidrager instituttet aktivt til innovation og vækst i samfundet.

Nye ideer opstår ofte fra den innovative forskning, der foregår på Institut for Datalogi, og flere af disse ideer udvikles til virksomheder. Den fysiske lokation tæt på INCUBA, et af de største iværksættermiljøer i Aarhus, er en stor fordel for forskerne, da mange projekter involverer erhvervspartnere for at sikre, at de udviklede løsninger kan implementeres i den virkelige verden.

Fantastiske rammer i INCUBA

”På Institut for Datalogi bidrager vi aktivt til erhvervssamarbejde og innovation for at skabe vækst og udvikling i samfundet. Det gør vi i samarbejde med erhvervslivet og her danner INCUBA fantastiske rammer. Vores alumner har også bla. tiltrukket Google og Uber udviklingsafdelinger til Aarhus og disse virksomheder fik i første omgang plads i INCUBA. Flere af de stærke IT-virksomheder i INCUBA har også deres rødder i instituttet, f.eks. Partisia, Coana, Scalgo og Kvantify. Flere virksomheder er gennem tiderne flyttet ind i INCUBA for at få nærkontakt med vores studerende og rekruttere dem gennem projekter og studiejobs.” 

- Kaj Grønbæk, Professor & Institutleder for Institut for Datalogi.

Stor efterspørgsel på de studerende

Men det er også en stor fordel for de studerende, der har mange muligheder for at få relevante studiejobs, som ofte fører til fuldtidsansættelser efter endt uddannelse. Der er stor efterspørgsel på disse studerende og ledigheden blandt dem er minimal. En del studerende vælger også at starte egen virksomhed under eller efter studiet. Instituttet understøtter dette gennem et vækstmiljø, der giver dem de bedste muligheder for at realisere deres ideer. I HatchIt Lab kan spirende virksomheder få en tryg opstart i et fællesskab med ligesindede og tæt på forskningsmiljøerne på instituttet og virksomhederne i INCUBA.

De gode relationer til erhvervslivet bliver udviklet og vedligeholdt gennem konferencer som Digital Innovation Festival, MatchPoints-konferencen og Digital Tech Summit. Disse begivenheder samler aktører fra både forskning og erhvervslivet for at fremme samarbejdet og udviklingen af fremtidens teknologiske løsninger.

Verdensførende forskning møder erhvervslivet

Missionen i INCUBA er klar. At støtte innovative startups, scaleups og spinouts, især inden for IT og teknologi, ved at bygge bro mellem akademisk viden og kommerciel succes. Spinouts fra f.eks. Institut for Datalogi får et professionelt community designet til deres behov, hvor de har adgang til ekspertrådgivning, mentorer, investornetværk og et netværk af mere end 175 andre founders og CEOs samt adgang til den nyeste forskning og et inspirerende vækstmiljø. Samspillet mellem akademisk forskning og erhvervslivets behov skaber grobund for at udvikle løsninger, der skaber reelle forandringer i samfundet, f.eks. inden for cybersikkerhed og vækstmuligheden, som feltet repræsenterer. Den danske cybersikkerhedsindustri kan ifølge en analyse fra Deloitte vokse til hele 13 mia. kr. inden for fem-ti år. Det vil være en fordobling af omsætningen i industrien, der i dag beskæftiger 10.000 ansatte. Som INCUBAs bestyrelse skrev i et debatindlæg i Børsen d. 21. november 2024 er et stærkt økosystem afgørende. Et økosystem, hvor broen mellem forskning og erhvervsliv og ikke mindst mellem grønne iværksættere og fremadstormende inspirationskilder styrkes.

I 2024 udvidede INCUBA IT & tech-miljøet på Katrinebjerg med INCUBA Next – et 18-etagers epicenter for cybersikkerhed og IT-innovation, hvor nogle af branchens nye stjerner kommer til at bo side om side og ikke mindst lige midt i en samlet IT-campus med Institut for Datalogi som nabo.

Konkret er det eksempelvis virksomheder som Coana, CrowdStrike og Partisia. Coana udvikler nye løsninger, der beskytter mod cybertrusler, CrowdStrike tilbyder endpoint-sikkerhed og trusselsintelligens, mens Partisia arbejder med sikker datadeling.

Som en del af INCUBA får virksomheder adgang til meget mere end blot kontorfaciliteter. Med et omfattende netværk og en kultur, der bygger på vidensdeling og samarbejde, findes der et unikt miljø, hvor nye virksomheder kan trække på både erfaring og ekspertrådgivning.

De bedste forudsætninger

"I INCUBA skaber vi rammerne, hvor virksomheder ikke blot får adgang til kontorfaciliteter, men også til et stærkt netværk af investorer, mentorer og eksperter, der er afgørende for deres vækstrejse. Vores community bygger på tæt samarbejde mellem nye og etablerede virksomheder, hvor idéer og erfaringer udveksles på tværs. Denne synergi giver både inspiration og konkret støtte, så virksomhederne har de bedste forudsætninger for at vokse og lykkes." 

- Claus Svane, Director of Real Estate, Lettings and Facilities, INCUBA

Aarhus er et epicenter for IT-innovation

Aarhus er i fuld gang med at cementere sin position som et globalt knudepunkt for IT-innovation, hvor forskning i verdensklasse møder erhvervslivet i et unikt økosystem. Flere spinouts fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet har allerede udnyttet denne dynamik ved at etablere sig i INCUBAs virksomhedsmiljø. Her kan de bygge videre på deres forskningsbaserede gennembrud og skabe kommercielle løsninger inden for blandt andet sikker datadeling, cybersikkerhed, kvanteteknologi og avancerede algoritmer – som det eksempelvis ses hos Partisia, Coana, Kvantify og Scalgo.

  • Partisia blev stiftet af tre fremtrædende professorer fra Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet: Ivan Damgård, Jesper Buus Nielsen og Claudio Orlandi. De er internationalt anerkendt for deres banebrydende forskning inden for Multiparty Computation (MPC), som har videreudviklet kryptografiske metoder til privatlivsbeskyttende beregninger på data fra flere parter. Denne forskning har banet vejen for anvendelser i den virkelige verden, herunder sikre auktioner, blockchain-teknologier og meget mere.
  • Der er fortsat en stærk forbindelse mellem Aarhus Universitet og Partisia: 70 % af Partisias medarbejdere har en datalogiuddannelse fra universitetet. Virksomheden samarbejder aktivt om forskningsprojekter som HedaX, der har siden dannet grundlaget for en række efterfølgende projekter, herunder OSCAR og OSCAR DREAM. I disse projekter danner MPC-teknologien rammen for at kunne muliggøre sikre beregninger på sundhedsdata.
  • Aarhus Universitet er rangeret som nr. 2 globalt inden for kryptografi (csrankings.org), hvilket gør det til et centrum for banebrydende forskning inden for sikker beregning. Partisias succes er forankret i mere end to årtiers akademiske gennembrud, herunder det banebrydende projekt fra 2008, der demonstrerede den første storskala praktiske anvendelse af MPC, beskrevet i den skelsættende artikel “Secure Multiparty Computation Goes Live.”
  • Partisia har været en del af INCUBA siden 2018. Læs mere om virksomhedens skalering i INCUBA her.

Domicil i INCUBA giver mening

"Det er vigtigt for os at have ét samlet kontorfællesskab, hvor vi kan mødes og udveksle idéer. Det skal vi gøre et sted, der ligger rigtig tæt på Aarhus Universitets IT-miljø på Katrinebjerg, hvor vi har et tæt samarbejde med rigtig mange forskere."


- Peter Frands Frandsen, COO i Partisia


"Vi har virkelig set frem til at udvide vores domicil på INCUBA Katrinebjerg. Det har været en spændende proces at skabe de optimale rammer for vores voksende team, og nu glæder vi os alle til at tage de nye faciliteter i brug."


- Dorthe Haagen, COA i Partisia

  • Programmeringssprog-gruppen ved Aarhus Universitet specialiserer sig i at forbedre designet og anvendelsen af programmeringssprog. Gruppens fokus er at udvikle teoretiske fundamenter og praktiske værktøjer til programmering, med særlig vægt på teknikker til programanalyse, der forbedrer softwarekvalitet og gør arbejdet nemmere for udviklerne. Denne forskning har længe været et kendetegn for instituttet, med væsentlige bidrag indenfor områder som objektorienteret programmering, funktionel programmering, typesystemer og concurrency. Gruppens arbejde spiller en central rolle i forskningen og i industrien, da det adresserer nøgleudfordringer som fejlfinding, sårbarheder i sikkerhed og programeffektivitet.
  • Ud af gruppens forskning er Coana opstået. Coana blev stiftet af Martin Torp, Benjamin Barslev Nielsen og professor Anders Møller, der var Ph.d.-vejleder for Martin og Benjamin. Deres samarbejde under deres Ph.d.-studierne ved Aarhus Universitet førte til udviklingen af et værktøj designet til at automatisere opdateringsprocessen af JavaScript-kodepakker og derved løse en stor udfordring for udviklere – at sikre kompatibilitet mellem eksisterende kode og nye opdateringer ved at automatisere opdateringsprocessen og dermed reducere risikoen for fejl og sikkerhedssårbarheder.
  • Baseret på dette arbejde inkluderer Coanas teknologi også reachability-analyse, et avanceret statisk analyseværktøj udviklet af Anders Møller og hans team. Herved kan man filtrere irrelevant data og udelukkende identificere de sikkerhedssårbarheder, der udgør en reel risiko. Derved gør Coana det muligt for softwareudviklere at opnå høje sikkerhedsstandarder med betydeligt færre ressourcer. Coana er et godt eksempel på omdannelse af banebrydende forskning til praktiske værktøjer.
  • Coana har været en del af INCUBA siden 2024. Læs mere om deres arbejde her.

Coana drager fordel af miljøet i INCUBA

”Det er gavnligt at dele lokation med andre virksomheder, der arbejder på samme måde som os, og som har været igennem de samme udfordringer i de seneste år. Det giver os perspektiver og sparring, som vi kan drage nytte af, mens vi også kan give tilbage til andre, der ikke er helt så langt endnu."

- Anders Søndergaard, CEO i Coana

Den moderne æra af kvanteforskning begyndte i 1980'erne, da forskere begyndte at undersøge praktiske anvendelser af kvantefysik, såsom kvantekryptering og kvantecomputere. Udviklingen på feltet er gået hurtigt siden da, især de seneste 10-15 år, hvor store teknologivirksomheder og forskningsinstitutioner har investeret massivt i kvanteteknologi. Kvantecomputere er stadig i deres tidlige stadier, men potentialet for revolutionerende gennembrud inden for områder som materialeforskning, medicin og kryptografi er enormt. Institut for Datalogi har ikke en forskningsgruppe dedikeret til quantum computing, men forskningen heri spreder sig i stedet på tværs af flere forskningsgrupper:

Kvantify har været en del af INCUBA siden 2022 og vandt i 2023 INCUBA-prisen som årets startup. Læs mere her.

Kvantify vælger INCUBA Next

Mød kvantetech-virksomheden Kvantify og én af deres tre founders Nikolaj Zinner, som fortæller om virksomhedens udvikling og deres fremsyn mod at blive en del af det fremtidige software-økosystem i INCUBA Next.

  • Scalgo udsprang af grundforskningscenteret MADALGO (Center for Massive Data Algorithmics), der var finansieret af Danmarks Grundforskningsfond fra 2007 til 2017 under ledelse af professor Lars Arge.
  • MADALGO styrkede algoritmeforskningen ved at bygge bro mellem teori og praksis. Traditionelle algoritmer klarer sig ofte dårligt på moderne hardware og massive datasæt. MADALGO udviklede banebrydende algoritmer, der tager højde for virkelighedens begrænsninger som hierarkisk hukommelse og data streams. Centeret opnåede en førende global position inden for I/O-effektive algoritmer, cache-oblivious algoritmer, streaming-algoritmer og algoritme-engineering. Deres forskning har vundet prestigefyldte priser, skabt tværfaglige samarbejder og resulteret i den succesfulde startup Scalgo.
  • Algoritmeforskningen i gruppen Algorithms, Data Structures and Foundations of Machine Learning er vigtig, fordi den udvikler grundlæggende løsninger, som ligger til grund for moderne teknologi. Gruppen arbejder med at skabe hurtige og effektive metoder til at behandle store datamængder og løse komplekse problemer – fx til at forbedre søgemaskiner og streamingtjenester. Derudover undersøger de grænserne for, hvor gode løsninger kan blive, hvilket hjælper med at forstå, hvad der er muligt inden for teknologiens verden.
  • Scalgo har været en del af INCUBA siden 2024. Læs mere om deres valg af domicil for deres virksomhed her.

Fremtidssikring i de bedste rammer

”Vi har brug for de bedste og mest kreative dataloger og ingeniører, derfor er vi begejstrede for at være tæt på Aarhus Universitet. I INCUBA fremtidssikrer vi vores placering i et kreativt miljø tæt på universitetet. På denne måde har vi de bedste rammer til at fortsætte vores rejse med at bruge den mest avancerede algoritme-teknologi til at gøre vores byer mere oversvømmelsesrobuste og mere blå/grønne. Og det er vi meget begejstrede for.”

- Morten Revsbæk, CEO i Scalgo

I Aarhus skaber vi fremtidens IT-arbejdspladser med banebrydende forskning

Hvordan omsætter man banebrydende forskning til succesfulde IT-virksomheder? Partisia, Coana, Kvantify og Scalgo er alle er vokset ud af Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet og har fundet optimale rammer i INCUBA. Og det er vi utroligt glade for.

For det handler ikke kun om forskning i verdensklasse. Bag succesen står passionerede iværksættere, der tør at tage chancer, satser på innovation og skaber fremtidens arbejdspladser. I INCUBA sørger vi for, at de ikke står alene: Vi samler ambitiøse founders, erfarne rådgivere og førende forskere i ét inspirerende økosystem, der fremmer vækst og kontinuerlig udvikling.

Teknologien rykker sig lynhurtigt, og vi tror på, at de stærkeste ideer opstår, når universitet og erhvervsliv arbejder tæt sammen. Aarhus er allerede ved at cementere sin position som et globalt epicenter for IT og ny teknologi, og den seneste udvidelse med INCUBA Next på Katrinebjerg giver endnu flere innovative virksomheder mulighed for at blive en del af fællesskabet.

- Jacob Mogensen, CEO i INCUBA

Er du interesseret i at høre mere om lejemål og dine muligheder i INCUBA, så ring eller skriv til os

Claus Svane

Director of Real Estate, Lettings and Facilities