Glimt fra Aarhus Investor Summit 2024

Aarhus Investor Summit 2024, afholdt den 3. oktober på Aarhus Rådhus, var en succesfuld samling af iværksættere, investorer og nøglepersoner fra økosystemet med fokus på temaet "How to Scale Right." Summit’en havde både keynotes, investorpanel diskussioner og spændende startup-pitches, der gav publikum mulighed for at tage flere takeaways med sig hjem.

Keynotes: Indsigter fra en founder og en investor

  • Geeta Schmidt, medstifter af Humio og partner i Seed Capital, åbnede summit'en med sin keynote om startup-perspektivet. Hun diskuterede udfordringerne ved at skalere en tech-startup og hvordan man navigerer i et konkurrencepræget marked, mens man opretholder innovation og team-sammenhæng.
  • Peter Hede, partner i Nordic Eye Growth & Venture Capital, fulgte op med investorens perspektiv og forklarede, hvad investorer leder efter i skalerbare startups. Hans tale understregede vigtigheden af klare forretningsmodeller, stærke lederteams og markedsfleksibilitet.
Geeta Schmidt, medstifter af Humio og partner i Seed Capital
Peter Hede, partner i Nordic Eye Growth & Venture Capital

Skaleringsdilemmaer: En paneldiskussion med investoreksperter

Paneldiskussionen, modereret af Stine Mølgaard Sørensen (partner i Alliance VC), dykkede ned i do’s and don'ts for skalering af en startup. Panelet bestod af:

  • Stefan Rosenlund (Dreamers Collective)
  • Thomas Marschall (DanBan)
  • Anders Thorup-Jensen (EIFO)
  • Christian Vinther (Founderment)
  • Louise Lachmann (Ugly Duckling Ventures)
  • Magnus Stagsted (People Ventures)


Disse erfarne eksperter delte praktiske råd om at undgå almindelige faldgruber, med fokus på at balancere ambition med bæredygtig vækst, opbygge det rigtige team og bevare product-market fit.


Stefan Rosenlund, en stærk fortaler for ansvarlig skalering, understregede vigtigheden af at starte initiativer, der kan pauses eller stoppes, før tingene går galt. Med baggrund i en ikke-venture-finansieret verden forklarede Rosenlund: "Jeg er en stor fortaler for ansvarlig skalering. Det kan være upopulært i venture-sammenhæng, men det er afgørende kun at engagere sig i handlinger, man kan trække sig fra igen." Som stifter af Zitcom Group og nu leder af Dreamers Collective forklarede han, hvordan Østjylland har været grundlaget for hans iværksætterrejse, herunder hans exit i 2022, som sikrede ham størstedelen af kapitalen i hans holdingselskab. Han bemærkede også det paradigmeskifte, der foregår i IT-branchen efter COVID, drevet af no-code løsninger og AI, som har forbedret kvaliteten af tidlige produkter, trods færre startups.


Louise Lachmann, med en mere traditionel VC-tilgang, delte sine synspunkter om skalering, når der er ekstern kapital involveret. "Når du får kapital, skal du skifte fra en bootstrapped mentalitet til en VC-drevet. Du vokser ikke længere bare for at bruge penge, men med sigte på en North Star – de ultimative mål, som investorer og stiftere formulerer sammen," forklarede hun. Med sin erfaring som medstifter af Mono Solutions og partner i Ugly Duckling Ventures, rådgav hun grundlæggere til at holde fokus på de aftalte mål, selv når skalering medfører voksesmerter.

Både Rosenlund og Lachmann søger grundlæggere, der kan balancere ambition med bæredygtighed, hvad enten det er i form af Jysk ansvarlig skalering eller med en klar North Star-vision i tankerne.

Stefan Rosenlund i paneldebatten
Louise Lachmann i panelet 
  • Hvornår er man klar til at skalere? Der er selvfølgelig mange faktorer, der spiller ind, men her er tre vigtige fra scenen: Når dine unit economics begynder at se fornuftige ud, når man går fra founder-led-sales til sales-led-sales, og når ens inbound-strategi begynder at virke.
  • Hvilke metrikker er de vigtigste at følge? Der er mange ting at holde øje med, men sørg for at have styr på din CAC payback og dine referrals.
  • Husk at eksperimentere. Glem ikke Lean Startup og principperne omkring at teste ting – også selvom du skalerer.

One Minute Madness og startup-pitches

En af de mest spændende dele af summit’en var den hurtige One Minute Madness session, hvor hver startup havde ét minut til at præsentere deres forretning for publikum. Dette førte til mere detaljerede startup-pitches senere på dagen, modereret af Jacob Doktor Mogensen fra INCUBA:

Startup-pitchene inkluderede:

  • Kripthonite Therapeutics: Fokuseret på at udvikle en banebrydende lille molekyle-terapi, der målretter hypoksiske kræftceller. Kripthonite fremviste lovende data om reduktion af kræfttilbagefald og forbedring af overlevelsesrater gennem kombinationsbehandling.
  • Attender: En gamificeret platform til elevregistrering, der ikke kun registrerer fremmøde, men også motiverer elever til at undgå fravær via et belønningssystem. Allerede i brug i seks lande er Attender blevet nomineret af EY som Årets Startup 2024.
  • Cernel: Løsning til e-commerce virksomheder, der forbedrer data for at øge organisk trafik på Google, sikre vedligeholdelse af produktdata og skalere hurtigere til internationale markeder.
  • Fauna: Innovativ inden for dyresundhedsområdet, med fokus på diagnostiske værktøjer til tidlig sygdomsdetektion hos husdyr.
  • Grow Grounds: En bæredygtig startup, der fokuserer på bylandbrug og bruger datadrevne tilgange til at optimere høstudbytter i urbane miljøer.
  • Zeta Diagnostics: En biotek-virksomhed, der udvikler banebrydende diagnostiske værktøjer til kræftdetektion.
  • MedicQuant: Fokuseret på at forbedre sundhedseffektiviteten ved at introducere løsninger til realtidsstyring af medicinske data.
  • Phonestamp: En digital verifikationsløsning, der bruger telefonbaseret teknologi til sikker og forenklet autentificering.
CEO & co-founder af Cernel, Andreas Busch, på pitch-scenen

En af de fremtrædende præsentationer blev holdt af Heine M. Jensen, medstifter af Attender, en tre år gammel softwarevirksomhed. Foran et publikum af business angels, family offices og venture-fonde introducerede Heine Attender som en digital platform designet til at øge elevfremmøde gennem gamification.

Platformen giver skoler mulighed for at spore fravær, mens de motiverer eleverne med badges og digitale mønter, der kan byttes til belønninger som varer fra skolekantinen. Ifølge Heine M. Jensen er Attender langt forbi MVP-stadiet og klar til fuld udrulning.

"Vi er på vej mod en pre-seed runde og har fundet omkring halvdelen af pengene. Nu leder vi efter resten," sagde Heine M. Jensen, som afslørede, at Attender allerede har rejst 1 mio. DKK og søger i alt 2,5 mio. DKK. Virksomheden betjener i øjeblikket 40.000 brugere på tværs af 17 betalende kunder i syv lande, herunder USA og Storbritannien, og genererer en årlig tilbagevendende omsætning på 400.000 DKK.

Efter forsinkelser på grund af krigen i Ukraine besluttede Attender at bootstrappe, indtil markedet blev bedre. Nu er Heine M. Jensen ivrig efter at finde "smart money" – investorer, der kan bidrage med mere end bare kapital og hjælpe med at skalere SaaS-løsningen.

Da han blev spurgt om Aarhus' startup-økosystem, svarede Heine: "Folk er super hjælpsomme og gode til at introducere hinanden. Aarhus er særligt avanceret sammenlignet med andre større byer."

En anden virksomhed, der fangede opmærksomheden på summit’en, var MedicQuant, en medtech-startup grundlagt i 2019 som en spinout fra Aarhus Universitet. CEO Line Debois præsenterede MedicQuant’s digitale løsning, der er designet til at måle lægemiddelniveauer i patienters blod hurtigt og præcist, hvilket giver læger kritisk information i akutte situationer.


MedicQuant afsluttede med succes sin første kapitalrunde i marts 2023, hvor de rejste over 12 mio. DKK, og Danmarks Eksport- og Investeringsfond blev medejer. Line Debois forklarede, at virksomheden nu søger mellem 40 og 50 mio. DKK til at gennemføre kliniske studier og opnå regulatoriske godkendelser i både Europa og USA.

"Vi leder efter business angels med viden inden for dette område, men også private equity-fonde. Vi leder ikke kun efter penge, men også viden," sagde Line Debois. Hun bemærkede, at medtech- og life science-økosystemet i Aarhus er vokset betydeligt siden MedicQuant blev grundlagt, ikke mindst takket være initiativer fra Aarhus Universitet og INCUBA.

MedicQuant beskæftiger i øjeblikket fem personer og ser stort potentiale i det voksende life science-marked i Aarhus, som traditionelt har været centreret omkring København.

Årets INCUBA-priser

En af dagens højdepunkter var uddelingen af årets INCUBA-priser:


Årets Startup 2024 blev Battman Energy, der har revolutioneret cleantech med deres bæredygtige energilagringsløsninger. De har gjort betydelige fremskridt med partnerskaber, energiparker og en stærk vækstbane. Virksomheden udvikler energilagringsløsninger med innovativ batteriteknologi, der sigter mod at gøre vedvarende energi mere tilgængelig og effektiv. Battman Energy's arbejde ses som en game-changer inden for den bæredygtige energisektor.


Årets Investor 2024 blev Christian Vinther fra Founderment modtog prisen som Årets Investor. Vinhers bidrag til startup-økosystemet, især i at pleje og skalere lovende nye ventures, indbragte ham denne anerkendelse. Juryen blev særligt imponeret over de mange varme nomineringer fra de startups, Christian har hjulpet, coachet og investeret igennem årene.

Læs mere her.

Christian Vinther fra Founderment, Jacob Mogensen fra INCUBA & Alexander Kaae fra Battman Energy

Vi ses igen til næste år

Aarhus Investor Summit 2024 fremhævede vigtigheden af samarbejde mellem investorer og startups. De mange fremviste idéer fra forskellige industrier understregede udfordringerne og mulighederne ved skalering i dagens dynamiske marked. Summit’en understregede Aarhus' rolle som et centralt knudepunkt i det danske startup-økosystem og INCUBA ser frem til at byde publikum velkommen til næste års summit.

INCUBA EVENTS

INCUBA-team'et