Coana: Fra forskning til forretning og gavn for samfundet
Coana blev grundlagt af tre specialister i statisk analyse, heriblandt professor Anders Møller fra Institut for Datalogi på Aarhus Universitet, én af verdens dygtigste inden for sit felt.
Sammen med sine ph.d.-studerende, Benjamin Barslev og Martin Torp, stiftede Anders Møller Coana. I 2022 blev teamet styrket af Anders Søndergaard, en erfaren startup-founder, som tilførte det akademiske team en stærk iværksætterånd. I dag består teamet af både ph.d.'er og produktudviklere, som tilsammen udvikler avanceret statisk analyseteknologi til softwarevirksomheder.
”Cirka 80 % af moderne softwareapplikationer består i dag af open source-komponenter, som udviklere anvender for hurtigt at bygge videre på og udvikle nye løsninger. Denne form for udvikling indebærer imidlertid ofte et behov for at overvåge sårbarheder og sikkerhedsrisici i de anvendte open source-komponenter,” forklarer Anders og tilføjer:
”De nuværende værktøjer til dette genererer dog ofte mange irrelevante resultater, som kræver omfattende menneskelige ressourcer for at filtrere og vurdere.”
Med udgangspunkt i Anders Møllers forskningsgruppes arbejde inden for statisk analyse kan Coana udføre en såkaldt reachability-analyse, der vurderer, om en sårbarhed er relevant. Det betyder, at Coana’s værktøj kan afgøre, om en sårbarhed faktisk kan udnyttes udefra - hvilket kun er tilfældet for 10-20 % af dem. Coana’s produkt reducerer derfor 80-90 % af den støj, som softwareudviklingsafdelinger ellers skal håndtere, hvilket giver dem mulighed for at opnå den samme sikkerhedsstandard med blot 10-20 % af arbejdsindsatsen.
Anders Søndergaard, CEO & co-founder i Coana
Ifølge Anders Søndergaard er netop kombinationen af akademisk forskning og iværksætteri én af nøglestenene i Coana.
"De mest spændende virksomheder opstår, når forskning omsættes til praksis og får potentiale til at skabe reel forandring. Jeg ser det som forbilledligt, at mine co-founders havde modet til at udforske, hvordan deres forskning kunne gøre en konkret forskel i samfundet. Det er en tilgang, der gavner både forskningen og samfundet som helhed. Jeg er stolt og begejstret over at være med til at tackle store udfordringer inden for IT-sikkerhed med ny viden og innovative løsninger," siger han.
Unikke kompetencer og en stærk motivation for samfundsgavn
Hos Coana er det den unikke kombination af forskning, kompetencer og teknologi, der driver arbejdet fremad. "Vi har nogle unikke kompetencer og enestående forskning, som gør det motiverende at finde det maksimale impact og skabe mest mulig værdi for samfundet," lyder det fra Anders Søndergaard.
De er samtidig bevidste om, hvor afgørende deres arbejde er i takt med den stigende fokus på IT-sikkerhed. "Vi er så heldige, at det, vi laver, kan være med til at beskytte softwareapplikationer, hvilket er vigtigere end nogensinde i den eskalerende udvikling inden for IT-sikkerhed. Det giver os en tydelig motivation – det, vi laver, giver ganske enkelt mening," forklarer han. Coanas mission er derfor både at udnytte deres banebrydende forskning og at løse reelle og presserende problemer inden for cybersikkerhed.
Coana drager fordel af INCUBAs stærke tech-miljø og tætte forbindelse til IT-forskningen
Coana er ikke alene om at udvikle løsninger til gavn for cybersikkerhed. Virksomheden er netop blevet en del af INCUBA Katrinebjerg sammen med flere andre IT-aktører. Coana valgte INCUBA som base på grund af det stærke tech-miljø og de attraktive faciliteter, der giver direkte adgang til et stærkt netværk af IT-virksomheder og forskningsmiljøet. Det tætte samarbejde med forskningsmiljøet var en stor gevinst for Coana, især med kontorer blot 50 meter fra Anders Møllers kontor på Institut for datalogi.
Som Anders Søndergaard udtrykker det: "Det var en nem beslutning for os. Det er gavnligt at dele lokation med andre virksomheder, der arbejder på samme måde som os, og som har været igennem de samme udfordringer i de seneste år. Det giver os perspektiver og sparring, som vi kan drage nytte af, mens vi også kan give tilbage til andre, der ikke er helt så langt endnu."
Coana gør de mange andre IT og -cyber-security virksomheder på INCUBA Katrinebjerg selskab med et domicil i INCUBAs community i INCUBA Next, hvor deres naboer bl.a. bliver Kanda, Better Collective, Crowdstrike, Kvantify og Partisia. Læs mere om INCUBA Next her.
Coana tiltrækker international opmærksomhed med amerikansk investering og nye kunder
Det er ikke kun i Danmark og Aarhus, at Coana vinder indpas. Coana rejste i januar 2024 1,6 mio. dollar i en pre-seed-runde, svarende til lige under 11 mio. kr., som bl.a. kommer fra to amerikanske venturefonde. Den ene af dem er Silicon Valley-baserede Sequioa Capital, der tidligere har investeret i Apple, Google og Instagram. Sequioa Capital stod i spidsen for investeringsrunden med selskab af Seattle-fonden Essence VC og en række business angels.
Coana lancerede en beta-version af deres værktøj i slutningen af 2023 og har siden vundet indpas blandt både små og store virksomheder, der ønsker en effektiv håndtering af deres datasikkerhed og har bl.a. flere amerikanske kunder som Front, Gather og Watershed. Coana består p.t. af otte medarbejdere, hvoraf syv arbejder på den tekniske udvikling af produktet.
- Martin Torp, co-founder, CPO: Ph.d. fra Aarhus Universitet. Hans ph.d.-afhandling ‘Techniques and Tools for Supporting Maintenance of Node.js Programs’ danner grundlag for Coana.
- Anders Søndergaard, co-founder, CEO: Iværksætter, tidligere co-founder & CEO hos Resilio (opkøbt af meQuilibrium i 2021), tidligere Senior Venture Architect hos LEGO Ventures og Alchemist Accelerator Alumni.
- Benjamin Barslev, co-founder, CTO: Ph.d. fra Aarhus Universitet. Hans ph.d.-afhandling ‘Techniques and Tools for Supporting Maintenance of Node.js Programs’ danner grundlag for Coana.
- Anders Møller, co-founder, CRO: Professor ved Aarhus Universitet og leder af Center for Advanced Software Analysis. Modtager af den danske EliteForsk-pris 2020, forskningspriser fra Google, IBM og Amazon og syv gange en Distinguished Paper Award fra ACM SIGSOFT eller SIGPLAN.