Året, der gik – et tilbageblik på 2023 og en hilsen til 2024

En lang række styrkepositioner gør Aarhus til et attraktivt sted at starte ny virksomhed, skalere op eller investere i. Store dele af væksten i vores by er takket være et fremadstormende startup- og scaleupmiljø, som også indeholder spinouts fra et verdensklasse Aarhus Universitet og andre videregående uddannelser.

I INCUBAs community findes talrige initiativer, der skaber nye, innovative ideer, lige fra robotteknologi over kvantecomputere og AI til energi- og grønne industriparker. Fælles for virksomhederne i INCUBA er, at de er vækstsættere inden for IT/tech, cleantech & life sceince og alle deler viden og inspiration på tværs af brancher og størrelser.

Mai Louise Agerskov, CEO i INCUBA

Startups skalerer og vinder priser

MyMedCards, Silverlining Research, Partisia og Nioba modtog i 2023 flotte Gazelle-priser og dermed også anerkendelsen som nogle af de hurtigst voksende virksomheder i Danmark. Signaturgruppen kom på en imponerende 2. plads på top 100-listen over Danmarks dygtigste IT-sikkerhedsselskaber lige nu, kåret af Computerworld. 

Desuden vandt Whistleblower Software prisen som årets startup-pitch-vinder ved regionsfinalen af EY's Entrepreneur Of The Year, mens Mindwai AI, CAPSULE, Prochimp og Clutch Nutrition var nominerede. Alle fem virksomheder har eller har haft tilknytning til INCUBA.

INCUBA StartupLab har fået tilført innovative virksomheder som MedicQuant, RoboE og Clutch Nutrition. Førstnævnte er et eksempel på en spinout fra Aarhus Universitet, der har udviklet et apparat til at måle lægemidler i blodet - et vigtigt redskab til behandling af bl.a. slagtilfælde. Et andet eksempel er virksomheden Battman Energy, der på under et år er vokset ud af StartupLab og allerede nu beskæftiger mere end ti medarbejdere inden for cleantech og projektudvikling af batteriparker i hele landet. Mød to af dem i videoen nedenfor.

Stor udvidelse af IT/tech community på Katrinebjerg med INCUBA Next

2023 bar også præg af, at INCUBA er i fuld gang med at udvide sine eksisterende faciliteter på Katrinebjerg, der i dag huser ca. 70 specialiserede IT-virksomheder. Her åbner INCUBA i 2024 sin nye tilbygning, INCUBA Next, hvor lidt større virksomheder får mulighed for at rykke ind i hypermoderne rammer – lige midt i det stærke IT-miljø.

Virksomheder som Partisia, KvantifySCALGO og STMicroelectronics har allerede lejet sig ind på kontorer i det kommende IT/tech community, og førstnævnte fremhæver især det forretningsfremmende miljø som udslagsgivende. Partisia, pioner inden for bl.a. blockchain, kryptografi og MPC, har netop underskrevet lejekontrakt for hele to etager i INCUBA Next:

“Vi er glade for at have vores hovedkvarter i INCUBA både med de muligheder for vækst og fleksibilitet, vi bliver mødt med – men også fordi, det giver nem adgang til andre virksomheder med kompetencer, vi som vækstvirksomhed har brug for,” udtaler Peter Frandsen, der er CTO i Partisia.

Nedenfor ses to luftfotos af INCUBA Katrinebjerg. Til venstre er det byggepladsen, som den så ud i december 2022, mens billedet til højre viser byggeriets fremgang et år senere i december 2023.

Fotos: Jesper Larsen – Luftfotodanmark.dk

Vækstskabende aktiviteter og events

I INCUBA afholdes der mange events i løbet af året, både for virksomheder i INCUBA og det aarhusianske startup-økosystem. Det er alt fra netværksmorgenmad og seminarer, pitch-eventet Gin & Tech, INCUBA Exclusive, Aarhus Investor Summit, og DHL-stafet – og 2023 var ingen undtagelse. Året bød på et miks af events af både faglig og social karakter. Aarhus Investor Summit 2023 blev afholdt på Aarhus Rådhus den 5. oktober og samlede over 200 deltagere, som bl.a. talte 110 investorer, 26 udstillende startups og 11 kapitalsøgende pitch-cases. Startup-virksomhederne dækkede en bred vifte af industrier, fra sundhedspleje (HĀTO Medical Technologies) til havenergi (Crestwing), robotteknologi (ROBOE) og kvantecomputere (Kvantify). Sidstnævnte vandt prisen som årets startup, mens Claus Hansen blev kåret til årets investor. Læs mere her.

Velkommen, 2024!

I INCUBA er det en tradition at starte det nye år med at dele resultaterne fra det foregående års IMPACT-analyse. Analysen er i starten af december 2023 sendt til alle founders, CEOs og afdelingsansvarlige, som de i øjeblikket er i fuld gang med at besvare. Analysen afdækker bl.a. hvordan året forløb i forhold til kapitalrejsning, omsætning, resultater og udvikling – men også virksomhedernes forventninger til 2024.

Skriv dig op til vores nyhedsbrev eller følg med på sociale medier for at se resultaterne af IMPACT-analysen.

I 2024 er det også ambitionen at byde mange nye virksomheder velkommen til INCUBAs community og på den interne front opruster INCUBA organisationen med en ny Director of Acceleration & Investor Relations. Jacob Mogensen kommer med mere end 15 års erfaring fra Agro Business Park og den nationale klynge, Food and Bio Cluster. Jacob har i den forbindelse bl.a. coachet en lang række startups og hjulpet dem til investering både i form af soft funding og fra investorer. I INCUBA bliver det bl.a. Jacobs opgave at stå i spidsen for at videreudvikle INCUBA StartupLab samt investor- og mentornetværket.

Sidst men ikke mindst er der mange spændende events i vente, herunder Slush'D i foråret, Aarhus Investor Summit i efteråret, Gin & Tech, INCUBA Exclusive og meget mere. Hold dig opdateret om INCUBA events her.

”Vi ser frem til at fortsætte med at fejre vores virksomheders succeser, styrke vores netværk og bidrage til Aarhus' position som et førende innovations- og iværksættermiljø. Sammen ser vi optimistisk frem mod 2024, hvor vi vil fortsætte med at fokusere på vækst, innovation og udvikling i samarbejde med de ambitiøse virksomheder i INCUBAs community og alle vores gode partnere og samarbejdspartnere i det danske økosystem”, siger Mai Louise Agerskov.