Sportsteknologi-firmaet Trackman vækster i både omsætning, bundlinje og medarbejderstab
Væksten i omsætning og resultat skyldes en fortsat positiv udvikling i selskabets største forretningsområde golf, drevet af simulatorer til indendørs golf samt teknologi til driving ranges. COVID-19 øgede antallet af spillede golfrunder med omkring 14% i de fleste markeder i 2021, hvilket understøttede væksten i salget.
”Det er blevet bedre end vi i vores vildeste drømme kunne have håbet på. Vi har lige krydset en milliard i omsætning, og vi er stolte af at kunne præsentere det her regnskab og samtidig være repræsentanter for en industri i vækst,” siger Fredrik Tuxen, CTO i Trackman.
Næsten alle af verdens allerbedste spillere bruger Trackman for bedre at kunne analysere og forbedre deres spil. Trackman-teknologi samlede i 2021 data på over 1 mia. golfslag. Trackman er også kommet ind i baseballsporten og er så småt gået i gang med fodbold og amerikansk fodbold.
Mikkel Damsgaard øvede sig i dagevis med Trackman-teknologi inden drømmemål mod England
Vi husker alle sommeren 2021, hvor herrelandsholdet i fodbold formåede at forene hele Danmark i rødt og hvidt. Og måske husker vi alle især semifinalen mod England, hvor Mikkel Damsgaard antændte en landsdækkende bombe af eufori, da han bragede et flot frispark direkte i rusen og bragte Danmark på 1-0?
Træner Kasper Hjulmand og trup havde lånt Trackman-udstyr med til holdets EM-samling, og efter at have trænet sit skud i dagevis med Trackman, ændrede Mikkel Damsgaard sit skud. Før var hans skud præget af et sidespin, der kurvede mod venstre, til at hans skud nu også fik et dyk.
”Mikkel Damsgaard scorer sit fabelagtige frisparksmål i EM-semifinalen mod England, fordi han havde trænet med Trackman. Med feedback fra Trackman justerede han både sin boldhastighed og spinakse, så hans sparketeknik nu får bolden til at dykke lidt mere nedad på vej i mål. I stedet for 90 grader til siden, går hans spark nu 45 grader nedad forbi muren af modspillere og en chanceløs målmand. Så selvom Mikkel Damsgaards mål ikke er helt præcist placeret oppe i hjørnet, scorer han alligevel, fordi han har justeret sin sparketeknik via feedback fra Trackman’s teknologi,” siger Fredrik Tuxen med et smil: ”Kasper Hjulmand sendte os flere videoklip fra deres træning, og det er en ren fornøjelse at se, hvordan spillerne justerer deres sparketeknik ved hjælp af feedback fra Trackman. Vi kan ikke se de klip nok gange.”
Fleksible, effektive rammer i INCUBA og optimal placering ved Institut for Datalogi
Trackman har siden 2019 haft en udviklingsafdeling i INCUBA på Katrinebjerg, hvor de i dag sidder fire medarbejdere, som primært udvikler tracking-algoritmer. Algoritmerne bruges f.eks. i store golf ’driving ranges’ i Europa, Asien og USA, hvor golf-entusiaster står på flere etager og øver deres slag. Feedbacken fra Trackman’s tracking af hvert slag vises på en stor fladskærm, så spilleren løbende kan justere sin teknik.
”Det er nogle skarpe hoveder, vi har siddende i INCUBA. De har ekspertise inden for alt fra computer vision, matematisk modellering og neurale netværk til behandling af rå radardata og signalbehandling. De er simpelthen eksperter inden for vores felt,” siger Fredrik Tuxen og tilføjer:
”Vi søger faktisk at udvide vores afdeling i INBUCA på Katrinebjerg, så vi kan opbygge et team med et endnu stærkere fællesskab. Netop nu søger vi aktivt en algoritmeudvikler til teamet, og vi vil også gerne køre eksamensprojekter med studerende fra det nærliggende Institut for Datalogi.”
For Trackman var etableringen af afdelingen både ukompliceret og problemfri takket være INCUBAs fleksible rammer og faciliteter. ”Det var en super god måde for os at starte afdelingen på, hvor vi kunne gradulere efterhånden, som vi udbyggede teamet. Alle faciliteterne var der, strøm, internet, frokostordning, og så var det en nem måde for os at rykke ind i en splinterny afdeling og med en minimal workload. Vi er superglade for det, så det kan jeg helt sikkert godt anbefale,” siger Fredrik Tuxen og tilføjer: ”Derudover er placeringen med Institut for Datalogi lige på den anden side af gaden helt genial, hvilket vi gerne vil bruge noget mere.”
Vi er en værdibaseret virksomhed, hvor fremtiden fortsat er dansk
Trackman’s vækst, gazelletitler og flotte nøgletal har fået mange kapitalfonde og andre investorer til kigge sultent på sportsteknologi-firmaet. Men alle bejlere afvises.
”Vi er glade for det, vi laver, og har ingen ambitioner om at sælge. Der er ikke behov for kapital udefra, og vi tror også, at virksomheden har det bedst med os som ejere. Vi anser os som en familiejet virksomhed, og vi er enormt værdibaserede i vores tilgang til dét at drive virksomhed. Vi prioriterer at bruge danske underleverandører, og det er også vigtigt for os at beholde kvalitets-arbejdspladser i Danmark,” siger Fredrik Tuxen og afslutter: ”Vi handler altid efter en langsigtet vision, som har Trackman’s og vores medarbejderes velbefindende for øje på den lange bane.”
Så selvom det ikke har skortet på tilbud, er Trackman ikke til salg. I 2022 forventes en vækst i forretningen med 15-25%, dog med højere usikkerhed end tidligere som følge af den øgede geopolitiske risiko. Netop i den forbindelse har Trackman initieret en global kampagne #golfersforukraine, hvor ledende golforganisationer, virksomheder og spillere donerer til UNICEF til støtte af børn påvirket af krigen i Ukraine. Mere end DKK 5 mio. er indtil nu indsamlet.
Fakta om Trackman
- Etableret i 2003.
- En del af INCUBA siden 2019.
- Familieejet virksomhed.
- Golfområdet står for 85 % af omsætningen.
- 65 % af omsætningen genereres i USA.
- 540 medarbejdere worldwide.
- 7 kontorer rundt omkring i verden, f.eks. i New York, Phoenix, Tokyo og Seoul.
- 86.781 slag trackes i gennemsnit hver time med Trackman-teknologi.