Sådan klarede virksomhederne i INCUBA sig i 2021

Den årlige Impact-analyse af aktiviteten blandt virksomhederne i INCUBA viser, at niveauet af investeringer blandt virksomheder i INCUBA ligger rekordhøjt i 2021. Faktisk har virksomhederne i INCUBA tilsammen hentet over 1,6 mia. kr. i kapital i 2021 via blandt andet BA, VC, soft funding, lån og exits.

Mest markant var det danskstiftede blockchain-selskab Chainalysis, der trods Corona-pandemien fortsatte sin himmelflugt og sikrede tre funding-runder og en serie D og E i 2021 på 100 mio. dollars hver:

”Vi er interessant som investeringscase, fordi der har været stigende interesse for kryptovaluta siden 2019. Samtidig har vi været involveret i flere sager som f.eks. det såkaldte TwitterHack, hvor flere berømtheder, herunder Donald Trump, fik hacket deres Twitter-konti og angiveligt lovede at betale bitcoin ud til deres følgere,” siger Emil Andersen, People Manager i Chainalysis og tilføjer: ”Vores position i markedet er god. Kryptovaluta er stadig en smule fy-fy, men der er flere og flere, der bruger det, så vores fornemste opgave er at hjælpe med at finde ud af, hvordan vi kommer videre, skaber mere gennemsigtighed og gør det nemmere for alle at forstå og få adgang til denne nye teknologi.”

Chainalysis har fra begyndelsen haft fodfæste i Aarhus, da en af de danske medstiftere havde sin base der, og for blockchain-virksomheden har det stor betydning at placere sin udviklingsafdeling i et miljø som INCUBA: ”Vi har haft vores udviklingsafdeling i INCUBA siden 2019, hvor vi startede med 3-4 softwareudviklere. Det har vist sig, at adgangen til talenter og de mange små virksomheder, der arbejder på kryds og tværs, har hjulpet os til at finde de rette kolleger til vores team. Nu sidder vi cirka 20 medarbejdere i udviklingsafdelingen i INCUBA, og ambitionen er, at vi skal være flere,” siger Emil Andersen.

Mere end 400 mio. kroner tilflød de resterende startups og virksomheder i den aarhusianske forskerpark INCUBA i 2021. Dog oplever founders og CEOs på tværs af virksomhederne, at de er udfordrede af rekruttering af nøglemedarbejdere.

Rekruttering - en barriere for vækst

For første gang i mange år er det ikke længere salg og markedsføring, som er virksomhedernes største udfordring. Udfordringer med rekruttering er årets højdespringer. 26 % af virksomhederne angav i 2020 rekruttering som den største udfordring, mens hele 44 % af virksomhederne i 2021 pegede på, at de forventede, at udfordringerne med rekruttering ville fortsætte i 2022.

IMPACT-analysen, der fandt sted ultimo 2021 blandt de cirka 200 virksomheder i den aarhusianske forskerpark INCUBA a/s viser, at de adspurgte founders og CEOs har positive forventninger til vækst i 2022. 48 % af founders og CEOs peger imidlertid på rekruttering som en barriere for vækst:

”Virksomhedernes forventninger til 2022 er absolut positive, ikke mindst til vækst og salg, men det kræver tiltrækning af højtspecialiserede talenter, som i øjeblikket er ekstremt svære at få fat i ,” siger adm. direktør i INCUBA a/s, Mai Louise Agerskov. En af dem er teknologi-virksomheden Reshopper, som lancerede en app for køb og salg af second hand børnetøj i 2012:

”Vi oplever, at det er enormt udfordrende at rekruttere nøglemedarbejdere inden for IT. Vi mangler særligt seniorudviklere med .NET/C# erfaring, som skal stå for videreudvikling og drift af vores app samt nye projekter. Men de profiler, som vi har brug for, sidder ofte i faste stillinger og får bombarderet deres indbakker med jobtilbud fra både højre og venstre,” siger medstifter og direktør, Nicolai Danmark Johannesen.

Reshopper, som har været en del af INCUBA a/s siden 2016, hilser derfor INCUBAs aktiviteter og muligheder for netværk netop inden for rekruttering velkomne. ”Det er et stort puslespil, og når man er et mindre team, som vi er, så er de manglende kompetencer tydeligere, og vi vækster ikke virksomheden i den fart, vi ønsker,” afslutter Nicolai Johannesen.

91 % anbefaler INCUBA

Årets Impact-analyse viser, at det gør en positiv forskel for virksomhedens udvikling at bo i INCUBA a/s. Det er især forskerparkens bidrag til effektiv forretningsdrift, faciliteter og fleksible lejemål, virksomhederne vægter rigtig højt. Også mulighederne for internt samarbejde på tværs af virksomhederne er af afgørende betydning for deres vækst og udvikling.

Faktisk viser analysen, at hele 91 % af virksomhederne vil anbefale INCUBA a/s til andre virksomheder bl.a. på grund af netværket og de understøttende faciliteter. Interessen for at blive en del af udviklingsmiljøet i INCUBA a/s tæt på andre startups er fortsat høj. Et eksempel er virksomheden Go Go Garden, der i midten af 2020 lancerede en online bestillingsservice for fysisk havearbejde:

”Vi lagde stor vægt på at finde et miljø, der kunne tilføre os den uvurderlige viden og sparring, som er centreret omkring INCUBA her i Aarhus. Aktiviteterne i INCUBA er gunstige for en nystartet startup som os, som skal finde sig til rette som virksomhed. Vi har taget aktivt del af netværket og de mange arrangementer, som har givet os stort udbytte. Vi har f.eks. deltaget i INCUBAs pitch-arrangement ”Gin & Tech”, hvor vi pitchede vores virksomhed og de udfordringer, vi stod overfor i opstartsfasen, hvilket gav os uvurderlige råd med på vejen,” udtaler Emil Rais, CEO i startuppen Go Go Garden.

Go Go Garden forventer kraftig vækst i 2022, ekspansion til USA og en stigning i omsætning fra 3,4 mio. kr. i 2021 til 10 mio. i 2022.

Impact-analyse 2021

Nedslag:

Nøgletal

  • 54 % øgede omsætningen
  • 52 % ansatte flere medarbejdere
  • 57 % lancerede nye produkter
  • 54 % samarbejdede internt
  • 17 % samarbejdede med forskere
  • Tilfredshed
  • 91 % vil anbefale INCUBA til andre virksomheder
  • INCUBA scorer samlet 4 ud af 5 som udviklingsmiljø
  • +28 virksomheder blev forbundet med relevante samarbejdspartnere af INCUBA
  • Forventninger til 2022
  • 78 % forventer øget omsætning
  • 71 % forventer medarbejdervækst