Den aarhusianske spinout-virksomhed Sepior bliver opkøbt af amerikansk markedsleder

Co-founder af Sepior, Jakob Pagter, var på sommerferie i sit sommerhus på Mols, da handlen med amerikanerne fra Silicon Valley endelig faldt på plads. Efter mere end otte års hårdt arbejde præget af både op- og nedture blev den aarhusianske spinout Sepior solgt til Blockdaemon, som er en af de store spillere inden for blockchain.

Siden stiftelsen af Sepior i 2014 til den sommer på Mols i 2022 har grundlæggerne været 100 % fokuserede på deres fælles passion: Krydsfeltet mellem tung viden og innovativ teknologi. Passionen blev til en mission om at udvikle fantastisk teknologi inden for kryptografisk key management. Og det lykkedes. Men ikke uden bump på vejen.

”På et tidspunkt var vi ved at løbe tør for penge og var faktisk i gang med at lede efter andre jobs. Men så snublede en japansk virksomhed over os og en time efter det første møde, tilbød de at investere i os,” fortæller Jakob Pagter og uddyber:

”Vi var rent faktisk ved at lukke og slukke, efter vi havde brugt lang tid på at finde investorer. Så da vi en dag blev kontaktet af den japanske virksomhed, som gerne ville have os til at lave software til nøgler inden for kryptovaluta, sagde vi naturligvis ja og skiftede dermed faktisk fokus for hele Sepior.”

Oprindeligt havde grundlæggerne fra datalogi på Aarhus Universitet stiftet Sepior for at lave kryptering af data i cloud-løsninger. Men efter udviklingskontrakten med det japanske firma kom i hus i 2018, satte Sepior alt ind på at blive blandt verdens bedste til at lave MPC-baseret kryptografisk key management.

”Det var en tilfældighed, at japanerne fandt os og det var heldigt, at vi ikke var gået fallit inden. Men vi var gode til at tilpasse os,” siger Jakob Pagter med et smil. Så gode, at Sepior rent faktisk blev verdensførende inden for deres felt og blev opdaget af Blockdaemon i sommeren 2022.

Sepior by Blockdaemon - et match, der giver mening

Efter lange forhandlinger, en grundig due diligence og de juridiske formalia kom på plads, blev Sepior købt af amerikanske Blockdaemon - det førende blockchain-infrastrukturselskab, som primært sælger sine løsninger til store virksomheder som f.eks. banker. Ifølge Jakob Pagter passer Sepiors software perfekt ind som en udvidelse til det, Blockdaemon allerede tilbyder sine kunder. Matchet giver mening ikke kun rent kommercielt, men også kulturelt:

”De er også bare nogle nørder, ligesom os, som laver teknik nede i maven på noget, de sælger til verden. Vi har det samme mindset. Og ved at være en del af et større hus får vi flere muskler at spille med og flere kompetencer, vi kan trække på. På lang sigt giver salget både synergi, en hel masse flere muligheder og sammen står vi endnu stærkere i forsøget på at være nøglespiller i et nyt marked, der bare venter på løsninger,” siger han og tilføjer:

”Det var da dejligt, da salget kom på plads, fordi der er noget økonomi i det, men mest af alt var det egentligt en validering af, at de sidste otte års arbejde lykkedes, og at vi ikke havde fuldstændig gak i låget.”

Sepior hedder derfor i dag Sepior by Blockdaemon og 95 % af virksomhedens arbejde består nu af blockchain og kryptovaluta, som virksomheden udelukkende leverer til b2b-kunder.

Født ind i det stærke og videnstunge IT-miljø på Katrinebjerg

Med en baggrund fra datalogi, kryptoforsker-gruppen på Aarhus Universitet, og flere års tilknytning til Alexandra Instituttet er det tydeligt, at Sepiors fundament er bygget på et stærkt, videnstungt IT-miljø.

”Vi har været en del af IT-byen Katrinebjerg i mange år, hvor vi har redet på en bølge, som har vist os, hvad andre startups gør og er i stand til at udrette. I modsætning til mange andre startups var vi drevet af selve teknologien, hvor andre var drevet af et kundebehov først. Det kunne vi godt være lidt misundelige på. Vi gjorde det omvendt og var heldige over at falde over nogle kunder,” siger Jakob Pagter og tilføjer:

”I virkeligheden handler livet som iværksætter meget om held og om evnen til at spotte og gribe mulighederne rent forretningsmæssigt. Så selvom vi var heldige, var vi også dygtige til at lave dét, vi gør rent teknisk og var i stand til at skifte retning, da chancen bød sig.”

I dag bor Sepior i INCUBA Navitas med vægge prydet af malerier af både landskab, køer og skibe - og en sublim udsigt til Aarhus midtby, havnen og sommerhuset på Mols:

”Vi elsker at være her, fordi her er en stemning af iværksætter-liv, studerende og startup-miljø. Det betyder meget for os. Vi har stor glæde af at være en del af miljøet og vi deler gerne ud af vores erfaring, hvis der er interesse for det og vi kan give tilbage til økosystemet,” afslutter Jakob Pagter.

Læs mere om Sepior her

Fakta om Sepior

  • Sepior var oprindeligt et datterselskab af Partisia, stiftet i 2008
  • Sepior blev stiftet i 2014 af Jesper Buus Nielsen, Ivan Damgaard, Jakob Pagter, Kurt Nielsen, Thomas Jakobsen, Peter Bogetoft, Janus Friis Nielsen, Dan Hyltoft Lund og Tomas Toft
  • ’Sepio’ er latin for ’to clothe/cover/protect’. Nicolaj Højer Nielsen, en erfaren serieiværksætter, som tidligt blev medejer og direktør, fandt på det latinske ord, og de syntes, det passede godt som firmanavn, men da domænet var optaget, blev det til Sepior i stedet
  • Sepior laver software til kryptografisk key management, som f.eks. bruges til digitale underskrifter – konceptuelt det samme som NemID
  • Sepior består af 11 medarbejdere på INCUBA Navitas i Aarhus og 4 i USA
  • I juli 2022 blev Sepior købt af Blockdaemon, hvor Sepior fik 250 nye kollegaer
  • I starten af 2023 er Sepior by Blockdaemon klar med den første udgave af virksomhedens egen wallet