BattMan Energy sikrer stabil og grøn strøm

Cleantech-virksomheden BattMan Energy skal levere strøm til tusindvis af danske husstande ved at oprette store batteriparker over hele landet, som vil bidrage til stabilisering af elnettet. Vedvarende energikilder som sol og vind leverer dagligt en betydelig mængde kilowatt til den danske strømforsyning. Men da tilgængeligheden af disse energikilder ofte varierer med vejret, er der behov for nye teknologier som Battery Energy Storage for at sikre en stabil forsyning og matche efterspørgslen.

Store investeringer og omfattende integration af vedvarende energikilder er afgørende for en hurtig, fleksibel og sikker energiomstilling i Danmark og globalt. Med deres tre nyeste anlæg i Danmark, som har en samlet kapacitet på 40 MW // 90 MWh, vil BattMan Energy kunne forsyne 7140 danske husstande i en dag. Disse anlæg bliver dermed nogle af Danmarks største batteriparker. De er designet til at fungere som et 2-timers anlæg, hvilket betyder, at et fuldt opladet batteri kan aflade på to timer ved maksimal effekt. Det første anlæg forventes at blive idriftsat i H2 2024.

Daniel Kappelgaard, co-founder & CEO hos BattMan Energy siger: ”Ved at implementere batterilagringssystemer som disse kan vi sikre en stabil og grøn strømforsyning til danske hjem, samtidig med at vi bidrager til den hastige omstilling mod vedvarende energi. Vi ser frem mod åbningen af to nye anlæg allerede i 2024 og glæder os over at eksekvere på konkrete resultater inden for vores vision om at understøtte et stærkt elnet og et grønnere Danmark. Vores mål er at være en pioner inden for bæredygtige energiløsninger og virkelig skabe en reel forandring i den grønne omstilling, og med disse tre projekter er vi godt på vej.”

Alexander Kaae & Daniel Kappelgaard, co-founders af BattMan Energy

Investorer lægger millioner i BattMan Energy’s batterier

BattMan Energy startede sin rejse med tre co-founders i INCUBA StartupLab i 2023 og har været på en rejse i opadgående kurve lige siden. På virksomhedens korte levetid har den unge startup hentet store investeringer og står nu på tærsklen til at rykke ind på nye markeder. På halvandet år er der blevet investeret over 30 mio. kroner i BattMan Energy, mens virksomheden har hentet små 300 mio. kroner i investeringer til sine anlægsprojekter siden 2023.

Idéen til BattMan Energy udsprang i Vestas' produktafdeling i Aarhus, hvor Daniel Kappelgaard arbejdede med batterier til lagring af vedvarende energi - og dér så han et hul i markedet. For ved at etablere batteriparker kan elnettet støttes i tilfælde af udsving i strømproduktionen. Hvis der mangler strøm, kan den hentes i batterier. Samtidig kan der trækkes en attraktiv profit ud af projekterne.

”Man kan se os som en form for beredskab. Batterierne kan være med til at skabe bedre balance - især når eller hvis der opstår pludselige udfordringer på elnettet. [...] I takt med vi går over til mere vedvarende energi, kan der fra time til time opstå udsving. F.eks. hvis der kommer et hurtigt skydække over Danmark", siger Daniel Kappelgaard og tilføjer:

”Den gennemsnitlige forbruger har cirka 20 minutter uden strøm om året. Det er ikke meget, men ifølge en analyse fra Green Power Denmark kan dele af Danmark risikere at mangle strøm i op mod 53 timer, allerede i 2030.”

BattMan Energy er involveret i hele processen fra idé, hvor der stikkes en nål i et landkort, til planlægning, finansiering og drift af batterierne. Helt forsimplet går forretningsmodellen på, at investorer kan sætte penge i et projekt, og når udgifterne er dækket, bliver parken anlagt, og parterne deler profitten. Cleantech-virksomheden oplever, at mange er interesserede i at foretage en grøn investering med afkast for øje. Foreløbig har virksomheden mere end 30 ansøgte projekter i gang i Danmark, Spanien og Sverige.

Udlandet for øje – fra Skandinavien til Spanien og Australien

Projekterne er mange i Danmark, men imidlertid er øjnene også rettet mod udenlandske markeder. Daniel Kappelgaard og resten af team’et arbejder for øjeblikket på at etablere batteriparker i Spanien, Finland, Bulgarien, Holland og Australien. Spanien har meget sol, men et ustabilt el-net og små eksportforbindelser til udlandet. Derfor er der behov for intern stabilitet, mens der f.eks. i Australien er der brug for batterier til landets store sol- og vindmølleparker. Muligheder er mange og potentialet er stort.

Skalering i INCUBA

BattMan Energy blev en del af INCUBA StartupLab i 2023, hvor de begyndte på et tomands-kontor. Siden da har virksomheden oplevet betydelig vækst og har nu skaleret op til 15 medarbejdere og et tilsvarende kontorfællesskab. BattMan Energy har altså haft fart på væksten og oplevet en hurtig udvikling i virksomhedens korte levetid. Til rejsen har INCUBA bidraget med rammerne og et støttende community:

”INCUBA har givet os et større netværk, dygtige mentorer og sparringspartnere. INCUBA er rigtigt dygtige til at have en bred vifte af virksomheder, men samtidigt også at segmentere det efter dét, der giver mening for den enkelte virksomhed. Vi har været en del af et miljø med andre cleantech-virksomheder, hvor vi har kunne sparre med både dem og de mentorer, som også har en sektor-erfaring, der gør, at vi får gode råd, vi ikke kan få andre steder,” siger Daniel Kappelgaard.

Noget af team BattMan Energy
  • BattMan Energy er en dansk full-scope projektudvikler med speciale i at implementere BESS (Battery Energy Storage System) i forsyningsnettet samt partner i flere teknologier såsom solceller, elbilopladere, CO2-opsamling, vind og PtX. 
  • Teknologien er nøglen til at forbedre netværkets pålidelighed og bæredygtighed. 
  • BattMan Energy blev etableret i 2022 af Daniel Kappelgaard og kolleger. 
  • BattMan Energy har planer om at tilvejebringe investeringer på ca. 2.6mia DKK i BESS frem mod 2027.