Masser af kapital til life science hub i INCUBA Skejby

Niveauet af investeringer blandt virksomheder i INCUBA ligger fortsat højt i 2022. Mere end 420 mio. kr. tilflød startups og scaleups i INCUBA A/S i 2022. Kapitalen er bl.a. hentet via business angels, venture capital fonde og soft funding.

2022 har været et udfordrende år for mange virksomheder, men i iværksættermiljøet hos INCUBA har der været godt gang i vækstlokomotivet. En ny analyse af aktiviteten blandt virksomhederne i INCUBA viser, at hele seks virksomheder rejste runder på væsentligt mere end 10 mio. kroner i 2022.

”Det er meget positivt, at virksomhederne formåede at rejse så store beløb i 2022. Det vidner om den internationale kvalitet og modenhed, som findes i mange af de cases, vi har i Aarhus. Tallene understreger også den vigtige rolle, både nationale og internationale investeringsfonde spiller for det videnstunge vækstlag,” siger Mai Louise Agerskov, adm. direktør i INCUBA.

Mest markant var det Aarhus-baserede biotekselskab NMD Pharma, som er verdensledende indenfor udvikling af lægemidler, der styrker kommunikationen mellem nerve og muskel, så muskelkraften kan forbedres hos mennesker med en række forskellige sygdomme, hvor muskelkraften er svækket.

NMD Pharma blev etableret i 2015 som en spinoff af Aarhus Universitet. I 2022 lykkedes det NMD Pharma for anden gang på tre år at rejse 35 mio. EUR i finansiering. I den sidste finansieringsrunde kom den franske fond JEITO Capital også med som lead investor i kapitalrejsningen. De tidlige investorer i selskabet omfatter Novo Holdings, Lundbeckfonden BioCapital, Inkef Capital, Roche Venture Fund og Capnova.

”I 2022 har vi oplevet en stærkt stigende interesse i vores virksomhed og teknologi fra både investorer og potentielle samarbejdspartnere blandt globale farmaceutiske lægemiddelvirksomheder. Det skyldes i høj grad, at vi som de første i verden i et klinisk forsøg med vores lægemidddelkandidat NMD670 har været i stand til at vise, at vores mekanisme har potentiale til at hjælpe patienter med sygdommen Myasthenia Gravis,” siger Thomas Holm Pedersen, CEO i NMD Pharma og tilføjer:

”Vi flyttede til INCUBA Skejby i 2020 for at udvide selskabet med egne forskningslaboratorier og dyrefacilitet, som er afgørende for vores forskning. Placeringen er ideel for en biotek-virksomhed som NMD Pharma, hvor vi omsætter banebrydende grundforskning til lægemidler via klinisk forskning. Vi er nemlig tæt på forskerne og patienterne i klinikken, fordi vores samarbejdspartner Aarhus Universitetshospital, Nordeuropas største hospital, ligger lige ved siden af. Og så er vi også tæt på andre virksomheder i INCUBA, som vi har udviklet flere samarbejder med over årene.”

NMD Pharma vandt desuden INCUBA-prisen for ”Årets Startup 2022” for have skabt en skalerbar, innovativ løsning, der bidrager til at skabe bedre livskvalitet for mange mennesker og for at være både en stor inspiration og aktiv for startupmiljøet i Region Midtjylland.

Mere end 140 mio. kroner tilflød de resterende startups og virksomheder i den aarhusianske forskerpark INCUBA i 2022.

INCUBAs årlige Impact-analyse bygger på svar fra founders og CEOs fra mere end 150 forskellige virksomheder i INCUBA. Den viser bl.a., at:

  • 56 % af virksomhederne øgede omsætningen
  • 45 % af virksomhederne øgede indtjeningen
  • 57 % af virksomhederne lancerede nye produkter i 2022
  • 46 % af virksomhederne ansatte flere medarbejdere
  • Seks af virksomhederne har rejst +10 mio. kroner i 2022
  • Virksomhederne i INCUBA har tilsammen hentet over 420 mio. kr. i kapital i 2022 via bl.a. BA, VC og soft funding
  • Disse virksomheder hentede nogle af årets største investeringer (tilsammen 355 mio. kr.): NMD Pharma, KONstruct, Arcedi Biotech