Her er vinderne af INCUBA-prisen 2022

Biotek-virksomheden NMD Pharma og business angel Bo Wase modtog torsdag den 6/10 INCUBA-prisen i kategorierne 'Årets Startup' og 'Årets Investor'.

Torsdag blev INCUBA-prisen uddelt for anden gang under det årlige investorarrangement Aarhus Investor Summit, der fandt sted på Aarhus Rådhus.

Prisen har til formål at fremhæve startups og investorer i Region Midtjylland, der skaber markante resultater og i særlig grad bidrager til at skubbe det lokale økosystem fremad.

Det blev biotek-virksomheden NMD Pharma og business angel Bo Wase, der løb med hæderen og fremover kan kalde sig ’Årets Startup’ og ’Årets Investor’.

Priserne blev uddelt på scenen af adm. direktør i INCUBA, Mai Louise Agerskov.

Årets Startup: NMD Pharma

NMD Pharma forsker i metoder til at styrke relationen mellem nerve og muskel, så muskelkraften kan genoprettes hos patienter med muskelsvækkelse. NMD Pharma har siden opdaget flere sjældne muskelsygdomme, hvor behandlingen kan gøre gavn. Formålet er at udvikle et nyt lægemiddel til patienter, der har neuromuskulære sygdomme, hvilket f.eks. kan ramme evnen til at tale, gå eller styre øjnene.

Juryen begrunder kåringen af NMD Pharma sådan:

»Solstrålehistorien om NMD Pharma, der udsprang af Thomas Holm Pedersens PhD-studie på Aarhus Universitet, er beundringsværdig. Biotek-virksomheden har udviklet sig fra at have ene af videnskabsfolk ansat til nu at have bredt team af kompetencer bestående af alt fra dyrepassere i forsøgsdyrsfaciliteter til farmaceutiske specialister, som arbejder på at udvikle biotek-virksomhedens lægemiddel i egne laboratorier. Alt sammen med base i Aarhus, hvor de har insisteret på at blive boende.

NMD Pharma vinder INCUBA-prisen, fordi de har skabt en skalerbar, innovativ løsning, der bidrager til at skabe bedre livskvalitet for mange mennesker. Teamet udviser stor ihærdighed og CEO Thomas Holm Pedersen er et væsentligt aktiv for startupmiljøet. Biotek-virksomheden har desuden rejst $47M i en af de største Serie A-runder i Europa fra fire store fonde, og de har vist, at det er muligt at starte en biotek-virksomhed her i Aarhus til stor inspiration for andre startups,« siger jurymedlem Poul Nielsen fra Danske Bank.

NMD Pharma var en del af finalefeltet med to andre startups, Sepior og RE-ZIP.

Årets Investor: Bo Wase

Efter sin egen startup-rejse igennem 20 år har Bo Wase valgt at fokusere sine ambitioner på at hjælpe andre startups. Han har været aktiv business angel i lidt over syv år og er bl.a. aktiv i startupmiljøet gennem bestyrelsesarbejde, rådgivning og som lead investor i DanBAN.

Juryen begrunder valget af Bo Wase sådan:

»Bo Wase modtager INCUBA-prisen for sit store arbejde og utrættelige engagement som aktiv investor i sine portefølje-virksomheder og startupmiljøet i det hele taget, hvor han skaber resultater i form af vækst og exits. Han er et forbillede for, hvordan man aktivt bidrager i de virksomheder, man investerer i, men på en måde, hvor founders får maksimal plads. Bo er én af de bærende kræfter i DanBan i Aarhus og i investeringsmiljøet generelt, hvor han er kendt for altid at være klar på en snak og sparring med iværksættere. Det underbygges af de mange varme indstillinger, vi modtog med Bos navn på,« siger adm. direktør i INCUBA, Mai Louise Agerskov.

Bo Wase var en del af finalefeltet sammen med Claus Hansen og Mikkel Ploug.

INCUBA-prisen er indstiftet, finansieret og drives af INCUBA A/S. Den uddeltes for første gang i 2021 til 'Årets Startup' og 'Årets Investor' i Region Midtjylland. Med prisen følger et rejselegat med en værdi på 35.000 kroner til en studie- og netværksrejse til et af verdens innovationsmekkaer i sensommeren 2023.

Vinderne og de nominerede er udvalgt af en jury bestående af repræsentanter fra partnerne bag Aarhus Investor Summit, som arrangeres af INCUBA. Efter en åben indstillingsproces indsnævrede juryen først feltet til en række nominerede og udpegede herefter tre finalister og en vinder i hver kategori.

Der var i alt indstillet 35 startups og otte investorer.

Årets jury bestod af:

  • Poul Nielsen, Danske Bank
  • Anette Poulsen Miltoft, Aarhus Universitet, Technology Transfer
  • Lars Louring, Danish Business Angels
  • Benjamin Hoffmann, Potter Clarkson
  • Jan Snogdal, DLA Piper
  • Søren Grønbæk Nielsen, Vækstfonden
  • Soren Boel Pedersen, City of Aarhus
  • Mai Louise Agerskov, INCUBA

Læs mere om INCUBA-prisen her