Cleantech-startup Crestwing står bag fremtidens bølgeenergi

Energiforbrug og energioptimering er emner, som bliver diskuteret bredt: Hvordan udnytter vi vores ressourcer bedst muligt? Hvordan opnår vi de bedste resultater? Hvad gør vi, når vind- og solenergi ikke rækker? Dette er bare nogle af spørgsmålene, som Crestwing prøver at besvare ved at udvikle et banebrydende bølgeenergianlæg.

Founder Henning Pilgaard grundlagde virksomheden Crestwing i 2007. Henning Pilgaard har en lang baggrund inden for grøn energi, hvor han skrev sin første rapport om problemerne med CO2 og global opvarmning i 70’erne. Med sin baggrund som skibsingeniør og projektledelse fik han idéen til at lave et højt og effektivt, men meget billigt bølgeenergianlæg. Systemet skal trække strøm ud af bølgerne, ligesom vindmøller udnytter vinden.

”Gennem offentlig støtte har vi testet idéen på Aalborg Universitet og Dansk Hydraulisk Institut, hvilket gjorde, at vi i 2018 kunne søsætte vores første prototype, Tordenskiold, på 30 meter og 65 tons,” fortæller CTO i Crestwing, Rune Bloom, og fortsætter:

”Min mor og jeg har sideløbende med Henning Pilgaard arbejdet hårdt på projektet. Vi fortsatte derfor også projektet, da Henning Pilgaard gik bort i 2016.”

Crestwing blev en del af INCUBAs StartupLab i august 2022, og har siden deltaget i en række netværksarrangementer:

”Vi har gennem netværksarrangementer i INCUBA fået adgang til en række investorer, som vi ellers ikke havde mødt. Især så vi en stor interesse efter vores oplæg til Aarhus Investor Summit i efteråret 2022. Noget af det, der også er unikt ved INCUBA er, at vi kan have så tæt dialog med andre virksomheder i INCUBA-miljøet. De har både sat deres ekspertise og netværk til rådighed for os, og det har åbnet en række døre for os. Her har bl.a. Greenlab Skive været en rigtig god samarbejdspartner,” fortæller Rune Bloom.

Rune Bloom tilføjer også, at Crestwing har været rigtig glad for at modtage hjælp fra deres mentor og Mai Louise Agerskov, CEO i INCUBA, som begge har været gode til at give sparring og hjulpet med at sikre, at virksomheden bevæger sig i den rigtige retning.

Fremtiden ser meget lys ud for Crestwing, da virksomheden i december 2022 modtog et tilsagn til et projekt på 11 millioner kroner fra energistyrelsen gennem Det Energiteknologiske Udviklings- og Demonstrationsprogram (EUDP).

”Vi er i samarbejde med en række store virksomheder, bl.a. Shell, men derudover er vi også i tæt dialog med kunder fra en række forskellige lande, som er interesserede i bølgeenergiparker over de kommende år,” afslutter Rune Bloom.

Læs mere om Crestwing her.