Aarhusianske startups og scaleups lukker 2022 med plus på bundlinjen

En ny analyse viser, at virksomhederne i forskerparken INCUBA går imod strømmen og leverer stor fremgang på indtjeningen i 2022.

Pressemeddelelse

2022 har været et udfordrende år for mange virksomheder, men i iværksættermiljøet hos INCUBA har der været godt gang i vækstlokomotivet. I den årlige IMPACT-analyse, der fandt sted ultimo 2022 blandt virksomhederne i INCUBA a/s, rapporterer mange af de adspurgte founders og CEOs om positive driftsresultater.

”Vi er meget glade for at konstatere, at virksomhederne har demonstreret så gode resultater i et svært 2022. Faktisk har virksomhederne ikke bare oplevet vækst – deres driftsresultater slår endda de foregående år,” siger Mai Louise Agerskov, adm. direktør i INCUBA a/s.

Ifølge en undersøgelse ”Virksomhedsundersøgelse Aarhus Kommune December 2022” foretaget af Megafon har 38% af virksomhederne i Aarhus Kommune oplevet en forværring af deres økonomiske situation i 2022. For mange af virksomhederne er omsætningen godtnok steget, men endnu flere har haft stigende omkostninger. Dette skyldes særligt inflation og stigende energipriser. Til sammenligning har kun 13 % virksomhederne hos INCUBA oplevet negativ vækst i 2022. Selvom den globale økonomiske krise over en bred kam altså har gjort livet svært for mange virksomheder i Aarhus Kommune, er det ikke gået lige hårdt ud over alle.

”Virksomhederne i INCUBA er i sagens natur agile og har forretningsmodeller, der er tilpasset nutidens og fremtidens behov indenfor digitalisering, den grønne omstilling og sundhed. Det er mindre organisationer, som er vant til at tilpasse deres strategi til skift i omverdenen, og det har de til fulde udnyttet det seneste år, hvor også over halvdelen af virksomhederne lancerede nye produkter,” siger Mai Louise Agerskov.

INCUBA-virksomheder ser lyst på fremtiden

For mange af forskerparkens virksomheder er topprioriteten i 2023 vækst, som de har overvejende positive forventninger til.

”Vi ser positive forventninger til 2023 på niveau med tidligere år. Hele 71% forventer at øge omsætningen, mens 51% forventer at hæve indtjeningen. Set i lyset af de fine resultater allerede i 2022, tegner det et lyst billede af trivslen i vækstlaget af nye virksomheder,” siger adm. direktør i INCUBA a/s, Mai Louise Agerskov.

Udover det positive økonomiske udsyn, viser analysen også, at hele 90 % af virksomhederne vil anbefale INCUBA til andre virksomheder, bl.a. på grund af netværket og samarbejdet med Aarhus Universitet, som er steget markant i forhold til 2021. En af dem er IT-virksomheden Partisia på INCUBA Katrinebjerg:

”Det er vigtigt for os have ét samlet kontorfællesskab, hvor vi kan mødes og udveksle idéer. Det skal vi gøre et sted, der ligger rigtig tæt på Aarhus Universitets IT-miljø, hvor vi har et tæt samarbejde med mange forskere. Vi er glade for at have vores hovedkvarter i INCUBA, både med de muligheder for vækst og fleksibilitet, vi bliver mødt med - men også fordi, det giver nem adgang til andre virksomheder med kompetencer, vi som vækstvirksomhed har brug for,” siger Peter Frandsen, CTO i Partisia.

Også biotek-virksomheden Arcedi Biotech etablerede sig i 2022 med base og nyt laboratorie i INCUBA med det formål at kunne imødekomme forventet vækst i salget af virksomhedens non-invasive fosterdiagnostiske test, EVITA TEST Complete. Udover investeringer i nye faciliteter har virksomheden investeret yderligere i R&D og virksomheden har nu mere end 20 medarbejdere med base i INCUBA:

”Vi står umiddelbart foran en fase, hvor EVITA TEST Complete skal kommercialiseres i Danmark og internationalt. For os har det været oplagt at etablere os i et iværksættermiljø som INCUBA tæt på AU og AUH, som har været vores samarbejdspartnere igennem en lang årrække. INCUBA forsyner os med alt, hvad der skal til for at fortsætte virksomhedens vækst i vores eget dedikerede inkubationsmiljø med alt, hvad det indebærer af eksperter inden for sundhedssektoren og mange førende life science-virksomheder, som deler en fælles samarbejdsånd,” siger Lotte Hatt, CSO i Arcedi Biotech.

Nedslag:

Nøgletal

 • 56 % øgede omsætningen
 • 46 % ansatte flere medarbejdere
 • 57 % lancerede nye produkter
 • 51 % samarbejdede internt
 • 58 % samarbejdede med Aarhus Universitet

Tilfredshed

 • 90 % vil anbefale INCUBA til andre virksomheder
 • 97 % vil anbefale INCUBAs faglige events til andre
 • INCUBA scorer samlet 3,9 ud af 5 som udviklingsmiljø
 • 38 virksomheder blev forbundet med relevante samarbejdspartnere af INCUBA

Forventninger til 2023

 • 71 % forventer øget omsætning
 • 62 % forventer medarbejdervækst