INCUBA ’Startup of the Year 2021’ Ento Labs får stor kapitalindsprøjtning på 25 mio. kr.

Den aarhusianske cleanteach-startup Ento Labs, som i 2021 vandt INCUBA-prisen for ’Startup of the Year’, vil skære op til 30 % af kundernes energiforbrug - nu med en kapitalindsprøjtning på 25 mio. kr. i ryggen.

Ento Labs har sikret en 25 mio. kroner stor investering fra en række investorer, bl.a. fra de to venturefonde byFounders og Voyager samt en række angel investorer.

Ento Labs har udviklet en virtuel energirådgiver, der anvender kunstig intelligens til lynhurtigt at identificere og prioritere energibesparelser i bygninger ud fra forbrugsdata. Teknologien benyttes allerede i mere end 6.000 bygninger.

“Knap 30 % af de globale CO2-emissioner kommer fra bygningsdrift, og 10-30 % af energien, der bliver brugt i bygninger, går simpelthen til spilde. Det er et overset problem i hele diskussionen om den grønne omstilling, men vi ser et kæmpe potentiale, som vi har sat os for at gøre noget ved,” siger Henrik Brink, adm. direktør og stifter af Ento Labs.

Så selvom samfundsvisionen er at gå i nul med komplet CO2-neutrale bygninger, er der indtil da mange lavthængende frugter at hente inden for energibesparelse: ”Med nogle helt simple indstillinger kan man både nemt, hurtigt og billigt optimere på energiforbruget,” fortæller Henrik Brink.

Intelligent software analyserer og foreslår besparelser på energiforbrug

Ento Labs har skabt en intelligent software-platform, som ved at overvåge og analysere forbrugsdata hjælper bygningsejere med at reducere deres energiforbrug. Tidligere var virksomheder nødsaget til at bestille energirådgivere til en høj timepris og derefter måske ovenikøbet installere nyt hardware for at finde besparelser i energiforbruget.

"Med vores platform kan bygningsejere i stedet automatisere hele den proces og gennem software og algoritmer gøre det meget hurtigere og mere effektivt at forstå, hvor man skal sætte ind," siger Henrik Brink, og uddyber: ”Det kan være alt fra indstilling af ventilationsanlæg til optimering af forskellige varme- og køleanlæg.”

Selvom Ento Labs er en startup med få år på bagen, betjener de allerede 6.000 bygninger på deres platform, som består af blandt andre kommuner, regioner, industrivirksomheder, banker og detailkæder. Succesen er ikke gået ubemærket hen, hvilket da også har resulteret i investeringen på 25 mio. kr. Den skal bruges til at sikre, at virksomheden vækster yderligere.

INCUBA gav professionelle rammer og uvurderligt netværk helt fra starten

For en startup som Ento Labs var INCUBA et godt sted at starte. ”Vi har mødtes med større virksomheder helt fra starten, og det var først og fremmest vigtigt for os at kunne indbyde dem til professionelle rammer,” siger Henrik Brink.

Men særligt fællesskabet med de andre virksomheder og det faglige netværk i INCUBA har også været vigtigt for Ento Labs. ”Vi har gjort stor brug af både sociale og faglige arrangementer i INCUBA, som f.eks. Erfa-grupperne, som har bidraget meget til vores virksomhedsudvikling,” fortæller Henrik Brink og tilføjer:

”Det har også været et godt set-up for os at være tæt på universitet og studerende her i INCUBA. Vi har lavet flere samarbejder og projekter sammen. Endelig vandt vi INCUBA-prisen for ’Startup of the Year 2021’, som gav os en masse god opmærksomhed. Det var et stort skulderklap, og det gav os en følelse af, at andre også troede på os og så potentialet.”

Læs mere om Ento Labs her.

Fakta om Ento Labs

  • Stiftet i 2019 af fire founders med data- og softwarebaggrunde.
  • En del af INCUBA helt fra start. Startede i INCUBA StartupLab det første år.
  • Producent af en virtuel energirådgiver, som ud fra forbrugsdata anvender AI-software til at foreslå energibesparelser i bygninger.
  • Missionen er at bidrage til den grønne omstilling ved at skære op til 30 % af kunders energiforbrug.
  • Pt. 6.000 bygninger på platformen fordelt på omkring 22.000 målere, svarende til cirka 3 % af Danmarks samlede elforbrug.
  • Vinder af ‘INCUBA Startup of the Year’-prisen i 2021, fordi de har skabt en skalerbar, innovativ løsning, der bidrager til en af tidens altoverskyggende udfordringer.
  • Den nylige investering går til vækstrejse, som bl.a. omfatter skalering til endnu flere bygningsejere, internationalisering, yderligere produktudvikling og opbygningen af en stærk organisation.