Viden kan også leges ind

Tungt teoretisk stof skal læres på en underholdende måde.

Det er den strategiske grundpille bag et læringskoncept, der tilsidesætter de traditionelle, langvarige foredrag i forbindelse med ultralydskurser for anæstesilæger og medicinstuderende.

USabcd, en aarhusiansk virksomhed med base i Incuba Science Park, står bag konceptet, som sløjfer de teoretiske foredrag til fordel for et interaktivt e-learningsprogram.

Et tiltag, der har vist sig at skabe så gode resultater, at læringskonceptet for alvor er ved at nå ud over Danmarks grænser.

»Vi har holdt kurser i Kroatien, Sydafrika, Finland, Norge, Belgien og Holland,« siger Erik Sloth, før han begynder at præsentere en ny række af lande, hvor hospitaler har investeret i læringskonceptet.

Erik Sloth er professor i klinisk og eksperimentel ultralydsdiagnostik og har sammen med to kolleger været med til at udvikle ultralydskurset helt fra bunden.

»I 1996 holdt vi vores første ultralydskurser for anæstesilæger i Danmark. Det var det, der blev starten på det hele,« siger Erik Sloth.

Og der er sket meget siden da. Fra at køre kurset over to dage med lange foredrag fyldt med teori og meget lidt praktisk hands-on-arbejde med ultralydsapparaterne har Erik Sloth i fællesskab med lægerne Thomas Fichtner Bendtsen og Lars Knudsen udviklet et interaktivt e-learningsprogram, der har banet vej til en ny og mere effektiv læringsvej.

»Ultralydsscanning er en praktisk disciplin. Det svarer til at høvle et bræt, og med e-learningsprogrammet har vi formået at eliminere de traditionelle foredrag og dermed gjort kurset mere praktisk orienteret,« siger Erik Sloth.

Fire uger inden kursusdagen udsendes e-learningsprogrammet til kursisterne, som bruger 6-8 timer på at gennemføre opgaverne.

»Det minder om et computerspil, fordi man hele tiden bliver testet i sin kunnen inden for bestemte felter. Det er underholdende, og læringskonceptet sikrer, at kursisterne stort set har lært al teorien, inden de ankommer til kurset. Det skaber et langt større udbytte af undervisningen,« siger Erik Sloth via en Skype-forbindelse fra Sydafrika, hvor han i øjeblikket er gæsteprofessor på Groote Shuur Hospital i Cape Town.

USA kan blive stor
Og netop Sydafrika er ét af de lande, hvor den aarhusianske virksomhed USabcd er ved at slå igennem med sin ultralydslæringspakke. I 2014 har virksomheden 20 kurser planlagt i landet, ligesom der også er arrangeret to store kurser for anæstesilæger i New York, USA, i slutningen af januar.

»Kurserne i New York kan blive begyndelsen på noget meget stort set med danske øjne. Der er 48.000 medlemmer af den amerikanske anæstesiforening. I Danmark er der ca. 2.000, så det amerikanske marked kan potentielt set gå hen og blive et kæmpe marked for os,« siger Erik Sloth om hans forhåbninger i forbindelse med det kommende ultralydskursus på Hospital for Special Surgery i New York.

Det er ikke kun hospitaler, som benytter sig af læringskonceptet. Aarhus Universitet implementerede sidste år USabcd’s e-learningskursus for de medicinstuderende, som nu undgår at møde op til de traditionelle foredrag inden den praktiske del af ultralydskurset.

Kommercialiseringsproces
Medicinstuderende på Aalborg samt Syddansk Universitet har læringskonceptet på prøve, og USabcd er desuden i dialog med flere udenlandske universiteter, heriblandt et universitet i Cape Town.

Det er de tre fagspecialister Erik Sloth, Thomas Fichtner Bendtsen og Lars Knudsen, som har udviklet læringspakken. Indtil for nyligt styrede de virksomheden på egen hånd, men takket være støtte fra MedTech Innovation Center i Aarhus har selskabet nu midler til at køre en kommercialiseringsproces, som en nytilkommen forretningsgruppe bestående af tre erfarne erhvervspersoner står bag.

Deres hovedopgave er at kickstarte den forretningsmæssige del af projektet.

»Der er et stort forretningspotentiale inden for dette felt, så det er vigtigt, at vi griber det rigtigt an. Hvis ultralyd går hen og bliver standardpraksis, skal alle verdens læger lære at ultralydsscanne. Vores drøm er, at det bliver os, som kommer til at levere hovedparten af den undervisning,« siger Erik Sloth.

Fakta:
Ultralydsscanning:
Ultralydsscanning kan bruges til at danne et billede af kroppens indre.
Teknikken kan eksempelvis danne billeder af organer, væv, svulster og fostre.

E-learning
Ultralydskurser:
USabcd udbyder ultralydskurser til anæstesilæger og medicinstuderende.
Fire uger før kurset udsender USabcd et e-learningsprogram til kursisterne.
Her er en række undervisningselementer fra e-learningsprogrammet:
Gennemgang af ultralydsudstyr og teknikker.
Ultralydsscanning, hjertet.
Ultralydsscanning, lunger.
Ultralydsscanning, mave.

Dato:
3. januar 2014

Del dette