Magenta sparer kommuner for millioner med open source

I mange år har private it-leverandører tjent penge, hver gang en medarbejder i en kommune laver et opslag i eksterne datakilder som for eksempel CPR-registreret. Det vil sige, at staten og kommunerne har valgt en forretningsmodel, hvor de har skullet betale de såkaldte klikpriser hver gang offentlige myndigheder udveksler data med hinanden. Vel at mærke egne data.

Den forretningsmodel har en række kommuner gjort op med ved at gå sammen om en open source løsning kaldet CPR-Broker udviklet af firmaet Magenta i samarbejde med Digitaliseringsstyrelsen og Gentofte og Lyngby-Taarbæk Kommuner.

Kommunerne vil undgå aftaler, hvor de skal betale for egne data
Både Lyngby-Taarbæk Kommune og Gentofte Kommune er meget tilfredse med open source løsningen. I Lyngby-Taarbæk Kommune siger digitaliseringschef Jens Kjellerup, “Det er jo egentlig vores egne data, som vi har været tvunget til at betale for at få adgang til. IT-firmaerne har levet af at sælge kommunernes egne data tilbage til dem”. IT-chefarkitekt i Gentofte Kommune Steen Deth siger, “Der er et besparelsespotentiale på driftsbudgettet på mindst en kvart million om året. Det er dine og mine skattekroner, som går til at betale for dårlige it-løsninger i det offentlige”.

Rettighederne overdrages til et community ejet af kommunerne
CPR Broker er udviklet af Magenta ApS, der bor i INCUBA Katrinebjerg. Alle rettigheder omkring CPR Broker er overført til et community, som en række kommuner etablerede i efteråret 2012. Et open source community bestående af kunder er en oplagt og fremtidssikret platform for fælles offentlige it-samarbejder. Det er en model, der passer med Magentas forretningskoncept, som er baseret på, at det er kundernes og ikke leverandørernes business case, der styrer it-udviklingen.

Open Source platformen inviterer til at flere deltager i udviklingen
Desuden giver open source-modellen mere gennemsigtighed såvel på kundesiden som i leverandørledet. Den øgede uafhængighed vil invitere flere leverandører til at deltage i udviklingen og dermed øge konkurrencen, hvilket igen styrker innovationen. CPR Broker bygger på traditionelle tanker om open source software, men hvor mange tænker på open source som “noget jeg kan downloade gratis fra nettet”, er det i denne sammenhæng også en ramme for kommunernes samarbejdsform. Der er et paradigmeskift på vej i den offentlige sektor, og Magenta er med til at bane vejen.


Fakta Magenta
Produkt: Magenta er blandt de største danske kommercielle CMS- og portalleverandører på open source-platformen.
Stiftet: 1999 af Morten Kjærsgaard
Mere info: www.magenta-aps.dk

Dato:
27. marts 2014

Del dette