Open source-entusiaster deler deres begejstring for værktøjet Git

Medarbejdere fra Praqma på INCUBA Katrinebjerg har brugt de tre seneste onsdage på frivilligt at undervise 40 IT-studerende i et af deres egne yndlingsværktøjer: Git. Kurset blev overtegnet i løbet af fem timer.

Mads Baggesen og Martin Amdisen er begge uddannede dataloger fra Aarhus Universitet. I dag sidder de i IT-virksomheden Praqma, der hjælper kundevirksomheder med at optimere udviklingsprocesser og software-værktøjer.

Et af deres foretrukne arbejdsredskaber er Git – et open source-system til versionsstyring, der gør det muligt for en gruppe af mennesker at arbejde simultant på det samme stykke software, uden at der går kludder i det. Værktøjet, der anvendes af amatørprogrammører såvel som kæmpekoncerner som Google og Microsoft, er bare ét blandt flere systemer til versionsstyring. Det er en standarddisciplin inden for softwareudvikling, men ikke nødvendigvis noget, som fylder på IT-studierne.

”En del af os kommer fra datalogi, men vi synes ikke, vi lærte så meget om det dengang, og det hører vi også fra studerende i dag. Vi synes, at Git er det bedste system til versionsstyring, og noget som man kan have stor nytte af i gruppeprojekter. De studerende kan lige så godt lære det nu og få opbygget en erfaring. Der er ingen grund til, at de først lærer det, når de kommer ud til virksomhederne,” forklarer de to kolleger.

Svært at finde medarbejdere
For Praqma er kurset naturligvis også en måde at markedsføre sig på.

”Vi bruger ingen penge på bannerreklamer og lignende. Vi bruger i stedet tid på at promovere os selv ved at lære og fortælle folk om det, vi synes, de skal lære. Blandt andet ved at arrangere kurser og meetups ude hos virksomheder,” fortæller Mads Baggesen.

Sidste år afholdt Praqma gratis sommerkurser for studerende på deres fire skandinaviske kontorer med fokus på continuous delivery – en tilgang til softwareudvikling baseret på udvikling, test og implementering af software i korte og hyppige cyklusser. Det ledte efterfølgende til ansættelse af 2-3 medarbejdere i København og Stockholm.

Virksomheden bevæger sig i en niche, der handler om at specialisere de værktøjer, man bruger til softwareudvikling. Ifølge Mads Baggesen er nichen først vokset for alvor de seneste fire-fem år, og det er svært at finde medarbejdere med den rette erfaring.

”Vi rekrutterer fra store dele af verden for at få folk nok. I Oslo har vi en skotte, en nordmand, en pakistaner og en nigerianer, og vores kontor i Stockholm blev startet af to russere, som lige har ansat svenske medarbejdere,” fortæller han.

På kontoret på Katrinebjerg sidder i øjeblikket fem medarbejdere. Går alt vel er det tal vokset næste år.

Fakta om Praqma:
Etablering: Stiftet i 2007. Er de seneste tre år ekspanderet fra otte til 40 ansatte fordelt på kontorer i København, Aarhus, Oslo og Stockholm.
Service: IT-konsulentvirksomhed med speciale i continuous delivery. Optimerer software-værktøjer og udviklingsprocesser, så kunden hurtigst muligt oplever værdien, når en udvikler har foretaget en rettelse.
Læs mere: www.praqma.com

Dato:
9. februar 2017

Del dette