Dansk nyhedssite for Counter-Strike-fans er klodens største

E-SPORT: Det begyndte som et hobbyprojekt, men i dag har HLTV.org over fire mio. unikke brugere om måneden. Hjemmesiden omsætter årligt for et tocifret millionbeløb og var med på første parket, da det danske Counter-Strike-hold Astralis i søndags vandt 3,5 mio. kroner i Atlanta.

At stort set samtlige landsdækkende medier i Danmark søndag bragte nyheden om, at det danske Counter-Strike-hold Astralis vandt ELEAGUE Major-finalen i USA, vidner om e-sportens indmarch på mainstream-scenen.

En af de første med historien var nyhedssitet HLTV.org, der har været på forkant med udviklingen og etableret sig som verdens førende leverandør af nyheder og statistik om professionel Counter-Strike på konkurrenceplan. Sitet med base på INCUBA Katrinebjerg i Aarhus er vokset eksplosivt siden 2012.

Opsving siden finanskrisen

Det gik ned ad bakke under finanskrisen, men siden udgivelsen af Counter-Strike: Global Offensive i 2012 har det kendte spil redet på en bølge af popularitet.

"Vi holdt ved, da rigtig mange af konkurrenterne bukkede under. I 2012 kom den nye version af Counter-Strike, og den blev ret hurtigt rigtig populær. I forhold til da vi var størst under den gamle version af Counter-Strike, er vi nu 10 gange så store," fortæller medstifter Per Lambæk.

Som 17-årig fik han ideen til sitet, da det blev muligt at se kampe inde fra Counter-Strike via et program i spillet kaldet HLTV. Kort forinden havde en anden ung dansker, Martin Rosenbæk, fået den samme ide og begyndt at udvikle på det. Per Lambæk kom i kontakt med ham via et chatforum, hvorefter de slog sig sammen.

Da fritidsprojektet 12 år senere havde 150 mio. sidevisninger om måneden, besluttede de to at gå ind i projektet på fuld tid. Siden 2014 er omsætningen gået fra 500.000 til et tocifret millionbeløb, og der er i dag otte ansatte og ca. 30 deltidsreportere og frivillige.

Strøm af interesserede købere
Martin Rosenbæk sidder i dag i Odense med ansvar for salg og forretning, mens Per Lambæk styrer udviklingsafdelingen fra virksomhedskontoret hos INCUBA i Aarhus. Han er uddannet datalog, og gennem hele hjemmesidens levetid er alt blevet udviklet på egen hånd, hvilket har været med til at holde omkostningerne på et minimum.

Forretningen er baseret på reklamer, så jo flere brugere, jo større indtjening. HLTV.org har aldrig modtaget investeringer, men ifølge Per Lambæk har der været en jævn strøm af interesserede købere de sidste otte år. Bare ikke den rigtige.

"Vi har altid haft det sådan, at hvis vi skulle sælge, skulle det være for at sælge til nogen med kompetencer til at hjælpe produktet videre. Det gennemsyrer det meget, at vi bare synes, det er interessant at lave det, vi laver. Vi har hele tiden fokus på produktet. Så at sælge 50 % til nogen, der bare vil tjene pengene, kan vi ikke bruge til noget. Så vil vi hellere selv tage det videre og se, hvor det ender henne. For os har det altid lidt været den her lottokupon, vi havde i baglommen. Vi har altid troet på, at potentialet var der, men der var ingen der vidste, om gevinsten nogensinde ville komme," siger Per Lambæk.

Foreløbig er næste skridt for virksomheden lancering af regionale sites, hvor konkurrencen er større. I maj i år lancerede de med stor succes Dust2.dk målrettet danske spillere og fans.

E-sport bliver mainstream
E-sport er et forretningsområde i hastig vækst. Herhjemme investerede Tommy Ahlers tidligere på året i Counter-Strike holdet Astralis ApS, der netop har vundet ELEAGUE Major-finalen i Atlanta med en præmiesum på 500.00 dollars, og i august skød Lars Sejer penge i e-sportsklubben Tricked Esport.

Med stigende publikumsinteresse for e-sporten følger øget salg af merchandise, billetter, reklamer, sponsorater og medierettigheder. Det hollandske firma Newzoo, der indsamler data om e-sport, anslår, at den globale omsætning når op på 493 millioner dollars i år og mere end en milliard dollars i 2019.

Fakta om HLTV.org:
Etablering: Stiftet af Martin Rosenbæk og Per Lambæk i 2002. De to ejer majoriteten, mens en tredje medarbejder ejer en mindre andel. Siden det blev et fuldtidsprojekt, har der været overskud på driften.
Produkt: HLTV.org er et nyhedssite, som dækker alt inden for professionel Counter-Strike. Et af sidens store trækplastre er en omfattende statistik-sektion. Sitet har ca. 4 mio. unikke brugere om måneden og mellem 150-200 mio. månedlige sidevisninger.
Se mere: www.HLTV.org


Dato:
1. februar 2017

Del dette