Ny teknologi giver bedre indblik i kræftbehandlinger

Forskere ved Institut på Ingeniørvidenskab, som også bor hos INCUBA Navitas, har ved at kombinere allerede eksisterende teknologi nu skabt bedre muligheder for at få indblik i effekten af kræftbehandlinger

I behandlingen af kræft er det vigtigt at kunne se præcis, hvordan et sporestof fordeles i en kræftknude. Dette har forskere ved Aarhus Universitet nu muliggjort ved at kombinere to kendte scanningsteknologier – MRI (Magnetic Resonance Imaging) og CT (Computed Tomography). Man har i første omgang brugt kombinationen af scanningsmetoderne til at undersøge kræftknuder hos forsøgsdyr i laboratorier.

Forskerne har simpelthen taget det bedste fra hver scanningsmetode og sat det sammen. På et billede fra en MRI-scanning kan man se, hvordan et sporstof som kræfthæmmende medicin fordeler sig inde i kræftknuden. Desværre er opløsningen på MRI-scanninger forholdsvis grov. Et billede fra en såkaldt mikro CT-scanner kan til gengæld i meget høj opløsning vise det omfattende net af blodkar i kræftknuden, men det kan ikke identificere, hvordan medicinen transporteres lokalt.

Lektor Jens Vinge Nygaard ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet forklarer nærmere: “Vi kan så at sige lægge to billeder af samme kræftknude oven på hinanden, så vi får en mere geometrisk kompleks forståelse af den enkelte knudes blodkar og dermed mulighed for at undersøge, hvordan medicin fordeler sig med meget stor præcision.

Hos INCUBA følger vi forskernes fremskridt tæt. Det er en ære, at have forskere boende i vores huse. Således kan vi bidrage til formidlingen af forskningen, men også til brobygningen mellem forskerne og vores virksomheder hos INCUBA.


Dato:
19. oktober 2016

Del dette