Alexandra Instituttet giver startups adgang til dugfrisk IT-forskning

IT-byen: Over gaden fra INCUBA Katrinebjerg ligger Alexandra Instituttet. Her bliver forskning omsat til værdi, når virksomheder og startups søger hjælp til alt fra IoT og maskinlæring over skyggeanimationer på prisvindende computerspil.

Tekst: Christian Bjerggaard Jørgensen
Grafik: Alexandra Instituttet


Der er en flydende overgang mellem Alexandra Instituttet og Institut for Datalogi på Aarhus Universitet. Kontorerne på Åbogade 34 ligger side om side, og pludselig har man bevæget sig fra det ene til det andet.

Nærheden til forskningsmiljøet er et af kendetegnene ved Alexandra Instituttet. Herfra sørger den almennyttige virksomhed for, at ny IT-forskning ikke strander i ’dødens dal’, men ender som værdiskabende produkter og services ude i danske virksomheder.

De fleste af medarbejderne har en fortid på universitetet og får hos Alexandra Instituttet mulighed for at anvende den akademiske baggrund i nye sammenhænge. For eksempel i tværfaglige projekter der kombinerer topforskning med aktuelle problemstillinger hos virksomheder og på samfundsplan, fortæller kommunikationschef Marlene Nybro Thomsen.

En vej ind i forskningsmiljøet
Instituttet hjælper også opstartsvirksomheder med at få adgang til forskningsverdenen. Eksempelvis via Innovationsfondens InnoBooster-ordning, hvor små og mellemstore virksomheder kan søge støtte til udviklingsprojekter i samarbejde med instituttets eksperter.

Det gjorde Ceptu i 2016. Virksomheden står bag en app til overvågning af marker ved hjælp af satellitdata, men kunne ikke ekspandere i udlandet på grund af mangel på nøjagtige matrikeldata. Via en InnoBooster hjalp Alexandra Instituttets Visual Computing Lab med at løse problemet ved at træne en algoritme til at detektere markgrænser vha. kunstig intelligens og billedanalyse.

Samme afdeling har hjulpet det danske spilfirma Playdead med at udvikle realistiske skygger til det prisvindende computerspil Inside. Det mindre firma havde ikke ressourcer til selv at løfte opgaven, men Visual Computing Lab besad kompetencerne til at udvikle en prototype, som bragte Playdead videre.

Aktiv matchmaking af profiler
Alexandra Instituttet er et succesfuldt eksempel på, hvordan forskning i praksis kan omsættes til værdi. Det er lykkedes at finde en model, der skaber brugbare resultater for virksomheder og samtidig producerer forskningsresultater på et højt niveau.

Direktør Ole Lehrmann Madsen har tidligere forklaret, at det kræver aktiv matchmaking af personer, som kan begå sig i begge verdener, og de folk, som søger mod Alexandra, er netop forskere med lyst og evne til at bevæge sig i begge miljøer, siger Marlene Nybro Thomsen.

Et eksempel er virksomheden SEPIOR fra INCUBA Navitas, hvis nyskabende krypteringsværktøj til cloud-tjenester bygger på avanceret kryptografiforskning fra Institut for Datalogi. Virksomhedens CTO Jakob Illeborg Pagter er tidligere forskningschef i Alexandra instituttets Security Lab, hvor også prototypen blev udviklet.

Om Alexandra Instituttet
Etablering: Stiftet i 1999 og i dag et af Danmarks syv GTS-institutter (Godkendt Teknologisk Service). Ca. 100 medarbejdere fordelt mellem København og Aarhus. I Aarhus er Instituttet en del af IT-byen Katrinebjerg sammen med INCUBA.
Formål: Udvikling af IKT-baserede produkter og services via samarbejde mellem offentlig forskning og private virksomheder. Arbejder både med kommercielle ydelser, større forsknings- og innovationsprojekter samt vidensudveksling via f.eks. innovationsnetværk. Instituttets ekspertiser omfatter kunstig intelligens, IoT, forretningsudvikling og brugerudvikling, computer graphics, mobile løsninger, interaktionsdesign og IT-sikkerhed mm.
Læs mere: www.alexandra.dk

Del dette