Derfor er ejeraftalen vigtig for din startup

Manglende forventningsafstemning og alt for overfladiske ejeraftaler skaber ofte problemer i opstartsvirksomheder. Advokat Hans Henrik Bondegaard og erhvervsmediator Anne Buhl guider uden om faldgruberne.

Tekst og foto: Christian Bjerggaard Jørgensen

”Det, der er en sten i skoen i dag, ender med at være en kampesten i hovedet næste år.”

Hans Henrik Bondegaard fra Vilsgaard Advokater er advokat med speciale i iværksætteri. Gennem sit arbejde med utallige unge virksomheder har han ofte set iværksættere forsømme den indledende forventningsafstemning i forhold til hinanden, deres kunder, familie og øvrige interessenter.

”Nogle starter bare en virksomhed uden at få drøftet, om de vil bygge et imperium eller en mikrovirksomhed med gode konsulentlønninger. De får heller ikke diskuteret tidshorisonten. Hvornår er patienten afgået ved døden? Det er ikke rart at tale om, men det er vigtigt at tale om,” siger han.

Han bakkes op af jurist og erhvervsmediator Anne Buhl, der bl.a. er specialist i indbyrdes konflikter mellem ejerledere. Hun udpeger især et manglende fokus på at sætte det rigtige hold fra starten.

”De tør ikke rigtigt tage fat om nældens rod og finde ud af, hvem der ville være bedre som ansat eller konsulent i virksomheden, og hvem der har baggrund og forudsætninger for at bliver partner. Og hvad er strategien for virksomheden? Er det en exit eller et job, de går efter?”

Flere penge, flere problemer

Begge råder de iværksættere til tidligt at gøre sig klart, hvad der kan skabe problemer og få det på bordet. Små utilfredsheder vokser hurtigt, især når penge bliver en del af ligningen. Det bedste værn er en grundig drøftelse, evt. i samråd med en rådgiver som kan spare ejerteamet for de første fejltrin omkring virksomhedens setup.

Når virksomheden er forbi den indledende fase med etablering og praktiske problemstillinger, kan teamet gardere sig yderligere ved at indgå en ejeraftale, som tager højde for fremtidige scenarier. Det kan f.eks. være nyttigt med en model for ”optjening” af ejerandele (såkaldt vesting, red.), som forpligter folk til at yde en indsats, fordi ejerandele ofte er det eneste, iværksættere kan betale nye medarbejdere med.

”Det er en stor frustration at komme ind i en startup, hvor der er én som har trukket sig og måske er løbet tør for kapital og nu vil ud og have sig et arbejde, men ikke vil sælge sin andel af virksomheden. Så sidder der en og brænder husleje af for en tredjedel. Det er ikke særlig sjovt,” forklarer Hans Henrik Bondegaard.

Anne Buhl indskyder, at ejeraftalen ikke må ende med blot at være en løftestang til at komme af med folk, før andre løsningsmuligheder som fx mediation er afprøvet.

"Det giver bare så mange dønninger både menneskeligt men i høj grad også forretningsmæssigt. Der er meget at vinde ved ikke som det første at tage ejeraftalen op og se, hvordan vi kan ekskludere nogen."

Et krav fra investorer

Målet er dog først og fremmest at undgå den situation. Anne Buhl lægger eksempelvis stor vægt på at afklare de individuelle stifteres drømme og aspirationer i arbejdet med ejeraftalen.

”Jeg giver dem simpelthen lektier med hjem, hvor de skal sidde for sig selv og gøre sig nogle væsentlige overvejelser, før de mødes,” forklarer hun.

Herefter bliver det hurtigt tydeligt, hvor de potentielle stridigheder ligger begravet, og dem kan ejeraftalen tage højde for ved at konkretisere, hvad der skal ske i tilfælde af f.eks. barsel eller udtræden af virksomheden.

En seriøs og gennemtænkt ejeraftale sender også et godt signal til potentielle investorer, der ofte også vil kræve, at der ligger en ejeraftale, som viser, at der er orden på sagerne og et hold, som kender sine svagheder.

Startups kan også drage stor nytte af advisory boards. Som et panel uden personlige relationer i virksomheden kan det være med til tage luften ud af konflikter og opbygge nyttig erfaring.

”Vi kan se, at det driver virksomheder helt vildt, at man skal stå til regnskab for nogen uden for ejerkredsen. Det er en rigtig god øvelse, fordi den dag, man får investorer, er man vant til at arbejde med afrapportering, bestyrelsesmøder, KPI og så videre,” siger Hans Henrik Bondegaard.


Anne Buhl er selvstændig jurist og erhvervsmediator i Buhl Mediation med mange års erfaring i konfliktmægling og ejeraftaler. Hans Henrik Bondegaard er advokat hos Vilsgaard Advokater med speciale i bl.a. iværksætteri.

Tre gode råd

  • Vær bevidst om, hvad der er på spil i dine relationer – for dig og for de andre. Hvad er indsatsen? Hvad vil du investere? Få problemerne op på bordet.

  • Sammensæt et advisory board. Det hjælper at skulle stå til ansvar for nogen uden for ejerkredsen. Det giver samtidig nyttig erfaring med afrapportering, KPI, bestyrelsesmøder m.m.

  • Vær altid bevidst om, hvorvidt eksterne rådgivere har de kompetencer, som er relevante for netop din forretning.

Del dette