Crowdlending, en ny variant af crowdfunding, er på vej

Crowdfunding har de seneste par år været højt profileret via primært de store amerikanske sites Kickstarter og Indiegogo. I dansk setting har det bl.a. været sitet Booomerang, der har været foregangsmand. Det har dog mest været kuriøse eksempler, hvor venner og bekendte hjælper med at rejse penge til kreative projekter. En af grundene til, at det ikke har bidt sig fast som funding til mere traditionelle erhvervsvirksomheder og startups, er, at det har drejet sig om det, der kaldes rewardbaseret crowdfunding, hvor udbyderen får kontante bidrag til sit projekt mod at levere en modydelse, eksempelvis i form af et eksemplar af det produkt, som virksomheden udvikler.

Men nu er en ny type crowdfunding, der er mere bredt anvendelig i erhvervslivet, ved at vinde frem. Det drejer sig om crowdlending, der minder om et traditionelt lån, hvor man indgår en låneaftale med en bestemt rente og tilbagebetalingsperiode, forskellen er blot, at långiver ikke er banken, men derimod andre virksomheder eller privatpersoner.

Har rundet 100 mia. kr. i USA og på vej til Danmark
Crowdlending er rigtigt stort i USA, hvor den største portal Lending Club allerede har formidlet lån for mere end 100 mia kr. Nu er fænomenet også på vej til Danmark med bl.a. de to sites Flex Funding og Lendino, der begge er aktive i at fremme låneformen. Flex Fundings adm. direktør Henrik Vad har her i det nye år været i pressen og efterspurgt en bedre offentlig regulering af området, og Lendino har også oprustet i 2016, hvor de har tilknyttet den tidligere Danske Commodities-direktør Torben Nordal Clausen til selskabet som både formand og investor.

Næste udvikling på crowdfundingområdet vil blive den aktiebaserede crowdfunding, hvor de første aktører i Danmark er tæt på at få godkendelserne på plads.

De fire former for crowdfunding
Rewardbaseret crowdfunding:
Ved rewardbaseret crowdfunding opnår virksomheden et kontant bidrag til sit projekt mod at levere en modydelse, eksempelvis i form af det produkt, som virksomheden udvikler. Rewardbaseret crowdfunding er den mest udbredte form for crowdfunding, og som de mest populære platforme på det danske marked kan nævnes Kickstarter, Indiegogo og danske Boomerang.

Lånebaseret crowdfunding:
Ved lånebaseret crowdfunding fungerer platformen som "markedsplads" for lån, hvor flere långivere kan byde ind på en del af et lån til en virksomhed. Renten på lånet fastsættes normalt enten af platformen, på baggrund af en kreditvurdering af låntageren, eller via en auktion blandt de interesserede långivere. Af danske platforme kan nævnes Lendino, Flex Funding og Kreditmatch.

Aktiebaseret crowdfunding:
Tanken bag aktiebaseret crowdfunding er, at man som investor indskyder et kontant beløb mod at få ejerandele i den virksomhed, som søger funding. Der findes på nuværende tidspunkt ingen danske aktiebaserede crowdfunding-platforme, men både engelske Crowdcube og danske Bridgefunding og Booomerang forsøger at etablere aktiebaserede platforme på det danske marked.

Donationsbaseret crowdfunding:
Donationsbaseret crowdfunding udgør en ren donation (en gave) til den virksomhed eller organisation, der søger om funding. En rækker internationale platforme, samt danske Caremaker og Boomerang, tilbyder donationsbaseret crowdfunding.
Kilde KromannReumert


Del dette