Animationsvideoer reducerer angst blandt hospitalspatienter

Martin Vesterby og Anders Nejsum har vist, at animerede narrativer kan øge trygheden og vidensniveauet blandt patienter, frigøre ressourcer hos hospitalspersonalet og redde liv i den tredje verden.

Af Christian Bjerggaard Jørgensen

For mange mennesker er det forbundet med stor usikkerhed og decideret angst at skulle opereres på hospitalet. Hvordan kommer det til at foregå? Hvordan gør jeg mig klar? Hvad kan jeg gøre for at komme mig bagefter?

I 2010 kastede læge Martin Vesterby sig over problemstillingen i forberedelsen af sit ph.d.-projekt, og konklusionen var, at der manglede bedre kommunikation. På den baggrund blev den erfarne animator Anders Nejsum en del af projektet, og det viste sig hurtigt, at animationsvideoer var væsentligt bedre end tekstinformation og film med virkelige personer, når det kom til at informere og forberede patienter forud for en operation.

”Det, at det ikke er en bestemt person, man ser, men stadigvæk en karakter med personlighed, gør, at vi lettere kan læse os selv ind i situationen og identificere os med den rolle,” forklarer Anders Nejsum.

Animation er et universelt sprog
Sammen har de to udviklet den digitale platform ’Mit Forløb’ med animationsvideoer og anden information, som patienter kan tilgå via app eller pc før, under og efter en operation. Testresultaterne har været entydige. De patienter, som benytter ’Mit Forløb’, er mindre angste før deres operation og bliver hurtigere klar til at tage hjem. Samtidig er de pårørende klædt bedre på til at støtte patienterne, og det har mange fordele i et sundhedsvæsen, hvor udviklingen går i retning af kortere indlægningstider.

I øjeblikket er den digitale platform i brug på fem hospitaler i Danmark, men Visikon sigter internationalt. ’Mit forløb’ er skræddersyet de enkelte operationsforløb, men animationerne kan med små tilpasninger anvendes på alverdens hospitaler, fordi indgreb og operationer er de samme over hele verden.

I Apples søgelys
Sideløbende med ’Mit Forløb’ har Visikon I samarbejde med den humanitære organisation Maternity Foundation og lægefaglige eksperter fra KU og SDU udviklet en app, der skal uddanne fødselshjælpere i den tredje verden. Ifølge FN dør 287.000 kvinder årligt i forbindelse med fødsler, men et uddannelsesløft baseret på enkel, animeret kommunikation kan redde mange liv.

Resultaterne har været så gode, at Apple sidste år præsenterede Safe Delivery App på den globale udviklerkonference (WWDC) i San Francisco. Siden er Bill Gates Foundation gået med i projektet, som i øjeblikket skaleres voldsomt. Det samme kan blive tilfældet for ’Mit Forløb’, der med en solid proof of concept snart er klar til at gå efter større markeder, hvor både den finansielle og ikke mindst personlige motivation er mærkbar.

”Jeg har tidligere arbejdet med reklameorienterede ting og har dyb respekt for den verden og de kreative kræfter, men jeg har selv svært ved at være motiveret længere tid af gangen, hvis noget ikke har en positiv indflydelse på verden. Det er en tilbagevendende motivation for os, at vi kan flytte ting. Når vi får evalueringer, så giver det virkelig meget energi. Meningsfuldhed betyder rigtig meget, og den kommer af, at det har en effekt.”

På billedet er det Anders Nejsum ude til venstre og Martin Vesterby med mikrofonen.

Denne artikel blev første gang bragt i INCUBA Magazine i marts 2017

Fakta om Visikon
Etablering: Stiftet af læge Martin Vesterby og animator Anders Nejsum i 2012 på baggrund af et Ph.d.-projekt. Visikon beskæftiger i dag 6-8 medarbejdere.
Produkt: Den digitale platform ’Mit Forløb’ med animerede videonarrativer samt anden information til støtte for patienter og pårørende før, under og efter en operation.
Læs mere: www.visikon.com
Bonusinfo: Martin Vesterby er medstifter af Stauning Whisky og Anders Nejsum har tidligere arbejdet i en vinkælder i Bordeaux.

Dato:
11. juli 2017

Del dette