UNSILO fik et vigtigt råd inden stor investering: 'Pas på bjørnekrammet'

Investortema del 1: UNSILO underskrev i 2016 en investeringsaftale med den globale IT-koncern Infosys' venturefund. Det har skabt mange muligheder, men kræver stram prioritering, fortæller CEO Thomas Laursen.

Af Christian Bjerggaard Jørgensen


I efteråret 2015 tikkede en henvendelse fra Invest in Denmark ind i Thomas Laursens mailboks. En indisk delegation med to repræsentanter fra Infosys Innovation Fund var på vej til Danmark. De var meget interesserede i den danske virksomhed, der udvikler maskinlæringsteknologi til avanceret tekstanalyse.


Han og medstifter Mads Rydahls første indskydelse var at takke nej. Men Invest In

Denmark var vedholdende, så de gik med til at få besøg. Et år senere tørrede blækket på en investeringsaftale i størrelsesordenen 15 millioner kroner.


”Infosys udfører en del manuelle opgaver for kunder såsom klassificering af dokumenter; opgaver der kan automatiseres vha. maskinlæring. Derfor var vi interessante. Selvom det ikke er vores kernefokus, er det også superinteressant for os at arbejde i det her AI-space, hvor vi prøver at løse helt simple opgaver,” siger Thomas Laursen.


Læs også: Unsilo modtager kapitalindsprøjtning på næsten 15 mio. kroner


På tværs af verdensdele

UNSILO beskæftiger ca. 25 IT-ingeniører. Til sammenligning er Infosys en global koncern med 200.000 ansatte og hovedkvarter i Indien. Selve aftalen faldt imidlertid på plads i Palo Alto i Californien, hvor Infosys udviklingsafdeling er placeret.


At Infosys kunne tilføre andet end kapital i form af markedsadgang, god kemi og oprigtig interesse for teknologien var udslagsgivende for, at valget ikke faldt på traditionelle venturefonde. Det skaber imidlertid også nogle naturlige udfordringer at operere på tværs af tre verdensdele.


Rent sprogligt kan det være svært at forstå hinanden over en internetforbindelse, og tre tidszoner sikrer travlhed i mailboksen og jævnlige aftenmøder, fortæller Thomas Laursen. Kulturen varierer også.


”Vi tænker forskelligt. De har en anden måde at tale med kunder og løse projekter, men det hænger nok i ligeså høj grad sammen med, at de også er servicevirksomhed, og vi er en produktvirksomhed, der godt kan lide virkelig at arbejde i dybden.”


Foran i kundekøen

En repræsentant fra udenrigsministeriet gav de danske stiftere et tip inden investeringen. Vær opmærksom på ikke at få et bear hug.


”Det kan ikke siges bedre. De er 200.000, vi er 25. Er vi ikke opmærksomme, kan de overvælde os med forespørgsler og møder, fordi de er så interesserede. Så man skal være selektiv og få dem til at modne det projekt, de kommer med, før vi går ind. Være opmærksom på, at vi ikke står som eye candy i en situation, ” siger Thomas Laursen.


”Men med det sagt, har de 10.000 kunder og kan sætte os foran. Og har gjort det. Der er store muligheder, men det kræver, at vi prioriterer vores tid.”


Med aftalen ejer Infosys en minoritet af UNSILO. For UNSILO indebærer det ingen specielle forpligtelser ud over, at der virksomheder, de ikke må sælge til. Til gengæld er der et stort informationskrav i og med, at Infosys er børsnoteret.


”Vi skal sende økonomiske prognoser. Infosys omsætter for 10 mia. dollars årligt, så de er vant til at lave forudsigelser. 2024 er eddermame langt ude i fremtiden for os.”


Samarbejder med OECD

Før Infosys kom ombord havde UNSILO hentet omkring fem mio. kroner i venturekapital fra bl.a. Scale Capital og CAPNOVA. Et beskedent beløb i forhold til andre virksomheder inden for deres felt. UNSILO har imidlertid levet af tidlige partnerskaber med kunder, som har generet indtjening, der er gået til udvikling af virksomheden.


I øjeblikket arbejder UNSILO blandt andet sammen med OECD om at anvende kunstig intelligens til at lokalisere og gruppere indhold ud af de hundredtusindvis af bøger og rapporter på organisationens indholdsplatform.


Ved hjælp af UNSILOs såkaldte concept extraction engine udnyttes semantiske værktøjer og maskinlæring til at udtrække og analysere nøglekoncepter fra OECD’s publikationer. Proof of concept er etableret, og løsningen testes i øjeblikket med brugere.


FAKTA: UNSILO

  • Stiftet i 2012 af Mads Rydahl og Thomas Laursen. Førstnævnte har en fortid i Silicon Valley, bl.a. som leder af produktdesign ved Siri.com, der blev opkøbt af Apple. Thomas Laursen var inden UNSILO en del af biometri-startuppet Swedish Biomimetics 3000.
  • UNSILO beskæftiger i dag 25 medarbejdere med ni forskellige nationaliteter. www.unsilo.com

Definition: Corporate Venture Capital

Underkategori af venture kapital, hvor større selskaber investerer egenkapital i innovative startups, ofte af strategiske hensyn. Eksempler tæller GV (tidligere Google Ventures) og Infosys Innovation Fund. Ifølge CB Insights blev den globale CVC-funding af AI-virksomheder næsten fordoblet mellem 2016 og 2017, hvor den landede på 3,8 mia. dollars.


Dato:
31. maj 2018

Del dette