DR fik for nylig stor opmærksomhed for sin dokumentar ’De skjulte talenter’ om mennesker med autisme. Her fulgte seerne bl.a. den unge Louise Willes arbejdsdag hos Novo Nordisk og fik indblik i de udfordringer og gevinster, som fulgte med.
Dem kender de også hos Mobilize Me. Siden december 2016 har Christopher Mortensen og Lucas Holving, der selv benytter Mobilize Me, været forbi kontoret en gang om måneden for at hjælpe med prototypeudvikling og videoproduktion. Det går så godt, at virksomheden nu har budt yderligere fire unge mennesker med autisme velkommen i to ugers praktik. Forløbet er en del af den socialøkonomiske virksomhed Special Minds Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse (STU), der bl.a. styrker unge autisters arbejdsmarkedskendskab.
”Lige nu er folk meget opmærksomme på den her guldgrube. Men det kræver, at virksomheder giver dem chancen. Det er et spørgsmål om at se dem som en reel arbejdsressource og ikke angribe det som en plejeopgave. De har måske nogle særlige behov, men når de er opfyldt, arbejder de på normale vilkår, og det er med til at give dem en masse selvtillid,” fortæller kommunikationsansvarlig Anita Juul Konge fra Mobilize Me.
Kræver klar kommunikation
I løbet af to uger skal de unge mennesker opleve hverdagen i en virksomhed, hvor de mødes med krav om leverancer, der skal overholdes. For Mobilize Me, der udvikler støtteredskaber til netop denne målgruppe, er gevinsterne indlysende.
To af praktikanterne skal f.eks. teste og evaluere værktøjer, mens de andre skal udvikle og kode prototyper til nye digitale redskaber målrettet deres egne behov. Heriblandt Energize Me, der skal hjælpe brugerne med at planlægge et dagsprogram i overensstemmelse med deres dagsaktuelle energiniveau. De unge mennesker kommer dog ikke bare med et unikt blik på arbejdsopgaverne, men også masser af personlighed.
”Christopher og Lucas bidrager med en energi, som vi nogle gange kan være helt høje på. De siger tingene rent ud i stedet for at pakke det ind, og generelt er mange mennesker med autismeprofiler mere umiddelbare. Spørger du, får du svar. Vi får f.eks. hurtigt at vide, hvis vi har lavet en grim video,” fortæller Anita Juul Konge.
Hvad er det vigtigste at have styr på, hvis man som virksomhed overvejer at deltage i f.eks. et STU-forløb?
”Det vigtigste er faste, definerede rammer, grundig forberedelse og en plan for, hvad man skal hvornår. Derudover er det bare et spørgsmål om at være meget klar i sin kommunikation og tydelig omkring, hvad du forventer, og hvornår du forventer det. Ellers er der også en konsulent med fra Special Minds, som kan hjælpe,” lyder svaret.
Fakta om Mobilize Me
Etablering: Stiftet i 2012 af René Brøndberg-Bras, der selv har en søn med autisme. Beskæftiger i dag fire fastansatte, en studentermedhjælper og to unge med autisme. I 2013 blev IT-virksomheden Arosii, ligeledes fra INCUBA Katrinebjerg, medejer af Mobilize Me.
Produkt: Mobilize Me er et støtteværktøj til iPad og tablet, som hjælper børn, unge og voksne med kognitive forstyrrelser med at visualisere hverdagens struktur ved hjælp af pædagogisk effektive virkemidler som tidsmarkører og billeder. Det anvendes bl.a. på skoler, bosteder og plejehjem i både Danmark og udlandet.
Læs mere på www.mobilize-me.com eller følg virksomhedens aktivitet på Facebook.
Billedet: Fra venstre er det de nye praktikanter Rasmus Mølby Nielsen, Mathias Bjerregaard, Malthe Erikstrup, René Brøndberg-Bras (direktør for Mobilize Me) og Niels Højris. På tværs ligger Jens Ole Kristensen (STU underviser)