Af Christian Bjerggaard Jørgensen
Foto: Max Rosborg
På døren ind til Ponds kontor hænger et citat af den amerikanske forsker og miljøforkæmper Guy McPherson: ” If you really think the environment is less important than the economy, try holding your breath while you count your money.”
Pond udvikler såkaldt bioresin af naturmaterialer. Det er et opgør med syntetiske, råoliebaserede polymerer, der bl.a. anvendes i plast, tekstilfibre og klæbestoffer. Den drivende ambition hersker der ingen tvivl om.
”Vores prioritering er planet, people, profit. Vi tager beslutninger ud fra, om de gavner vores mission, som er at gøre jorden til et bedre sted at være og facilitere en god arbejdsplads og et godt arbejdsmiljø for jordens befolkning. Vi tror på, at profit kommer, når man prioriterer de forhold, for i fremtiden skal man prioritere miljøet og have respekt for naturen,” forklarer partner og forretningsudvikler Pernille Alberg, mens CEO Thomas Brorsen nikker samstemmende.
Eksklusivt selskab
Pond er stiftet af ingeniør med speciale i materialeteknologi Thomas Brorsen Pedersen og kemiker Martin Jensen, der mødte hinanden hos Siemens i 2013. Thomas Brorsen har siden ungdommen beskæftiget sig med miljøvenlige materialer og kompositter (sammensatte materialer), og de to begyndte i fritiden at eksperimentere med kemiske sammensætninger af biomateriale og mineraler.
Hjemme på kælderkomfuret udviklede de opskriften på en naturbaseret bioresin, som kan bruges til at binde både naturfibre og konventionelle fibre og dermed udgøre et bionedbrydeligt alternativ til syntetisk polymer. Det kan f.eks. erstatte den giftige, råoliebaserede lim i spånplader eller den epoxy, som bruges til vindmøller og surfboards.
Der er et utal af anvendelsesmuligheder i makkerparrets opfindelse. Derfor blev Pond i 2015 som en af 10 globale innovationer udvalgt til at deltage i Launch Nordic i Malmø for iværksættere inden for bæredygtige materialer og produktion. Udvalgt blandt ansøgere fra mere end 35 lande skulle teamet præsentere deres opfindelse foran repræsentanter fra bl.a. Nike, Ikea, NASA og H&M. Efter eget udsagn vendte de hjem med over 30 potentielle projekter. Og ikke mindst en lille åbenbaring.
Jorden er bare et rumskib
Thomas Brorsen genfortæller en anekdote fra tidligere NASA-astronaut Cady Coleman. For at komme til månen er man nødt til at bygge sit eget lille økosystem, og fra rummet opdager man, at Jorden også bare er et lille rumskib. Så kommer bevidstheden om, hvordan vi skal passe på det her sted, og den udfordring løser NASA ikke alene.
”Da vi sad i enerum sammen med hende og de andre vindere, og hun fortalte historien, fik jeg en klump i halsen. Det er ligesom at være med i Armageddon, hvor de finder 10 tossede borebisser, som skal bombe asteroiden. Det vendte fuldstændig for mig. Det her handlede ikke om, at vi havde opfundet noget nyt plastik, det handlede om, at nu var jeg på en vigtig mission for at redde verden,” fortæller Thomas Brorsen.
Han stod op den efterfølgende nat, for at skrive deres pitch om.
”Næste morgen sagde Martin til mig, at jeg var blevet for flippet og for hippieagtig, men mødet med Cady Coleman har været væsentligt for mig. Det vil jeg ønske, alle på kloden fik mulighed for.”
En version af denne artikel blev første gang bragt i INCUBA Magazine i marts 2017
Fakta om Pond
Etablering: Pond er stiftet i juli 2015 af ingeniør Thomas Brorsen Pedersen og kemiker Martin Jensen. Virksomheden har per juni 2017 syv fuldtidsansatte, 11 studerende og hovedkontor hos INCUBA Navitas.
Produkt: Bioresin – et bindingsmiddel til både naturfibre og konventionelle fibre. Pond afventer patentgodkendelse af fjerde generation af sin bioresin og samarbejder om projekter med nogle af verdens førende virksomheder inden for møbler og tekstil.
Bonusinfo: Anders Agger følger i øjeblikket pond til en dokumentar.
Læs mere: www.pond.global