Ovartaci Fields opfører eksperimenterende museum ved INCUBA Skejby

En gådefuld firkant har indtaget INCUBA Skejby. Arkitekt Baldur Snorrason fra design- og arkitekturbureauet USE fortæller om ideen bag og udfordringen med at skabe et museum i et erhvervsområde.

Pop-up-museet på INCUBA Skejbys areal indgår i kunstprojektet Ovartaci Fields, der indtager Skejby året ud og bliver til i samarbejde mellem Museum Ovartaci og Business Park Skejby i anledning af Aarhus Kulturhovedstad 2017.


Museet er tegnet og opført af design- og arkitekturbureaet USE, der arbejder med såkaldt placemaking, som går ud på at tilføre (offentlige) steder identitet - i dette tilfælde en tom byggeplads og to skurvogne.


”En del af opgaven gik ud på at tage de her to skurvogne, skabe noget unikt med dem og få Ovartaci Fields-udstillingen til at passe ind i det her lidt intetsigende, praktiske bygningsområde,” fortæller arkitekt Baldur Snorrason.


”Vi prøvede at komme op med arkitektoniske ideer og løsninger, som ville fremhæve kunsten indeni og samtidig få museet til at se interessant ud i miljøet, så jeg fik en idé om, at arkitekturen skulle levere et stykke kunst i sig selv,” uddyber han og kalder museet en ode til det psykiatriske hospital i Risskov, der lukker næste år.


Et uigennemtrængeligt ydre og et uendeligt indre

Det blev til et museum, som spejler mennesket på to plan. Et råt, uigennemtrængeligt, sort ydre og en indvendig spejlbeklædt, selvreflekterende gårdhave. Besøgende krydser først gårdhaven, hvorefter de passerer gennem kunstudstillingen med værker fra Museum Ovartaci.


Museet er blevet til i nært samspil med projektleder Anna Liv Bolther fra Ovartaci Fields. Det er den typiske arbejdsmetode for bureauet, fortæller leder Ari Marteinsson.


”Det er sket i en tæt samskabelsesproces, og det er fedt, når kunderne er så engagerede. Vi kommer ikke bare og tegner en masse streger og smutter igen.”


Foruden idé og konceptudvikling har USE ligeledes stået for den fysiske udførelse. I alt har seks folk med kombinerede evner inden for håndværk, design og arkitektur stået for realiseringen af museet, der har taget tre uger at bygge, når det lige om lidt står færdigt.


Museet udgør omdrejningspunktet for kunstprojektet Ovartaci Fields, der også inkluderer ni satellitudstillinger hos institutioner og virksomheder i Skejby. Heriblandt INCUBA Skejby, som danner ramme om værker af kunstneren Baukje Zijlstra.


Ovartaci Fields åbnede for offentligheden den 10. maj. Fra sensommeren og frem vil der blive arrangeret foredrag, workshops, koncerter og virksomhedsbesøg tilknyttet udstillingen.


Udstillingen realiseres med støtte fra Region Midtjylland, Aarhus 2017 og Furi Appel & Gunnar Niskers Fond.


Besøg Ovartaci Fields på Facebook

Læs mere om USE på www.use.city

Læs mere om kunstnerne på Museum Ovartacis hjemmeside

Dato:
6. april 2017

Del dette