Der strømmer masser af ny viden og teknologi med forretningspotentiale ud fra de danske universiteter. Nedenfor præsenterer vi tre aktuelle eksempler, som i februar er blevet tilknyttet innovationsmiljøet i INCUBA.
Uniblender: Prisvindende e-læring
Flere tusinde studerende ved Aarhus Universitet og Syddansk Universitet har de senere år kunnet indlære og træne matematikpensum gennem et adaptivt quiz-system præsenteret på en hjemmeside.
Drivkraften bag er professor og forsker Bjørk Hammer, der har sin daglige gang på Institut for Fysik og Astronomi. Sidste efterår modtog han Aarhus Universitets Jubilæumsfonds Pædagogiske Hæderspris på 100.000 kroner for bl.a. sit arbejde med udviklingen af undervisningssystemet sci2u.dk.
Sci2u er omdrejningspunktet for virksomheden Uniblender ApS, som i februar rykkede ind i INCUBA Katrinebjerg. Systemet kan bruges separat eller integreres med institutioners Learning Management System. I sin nyeste version omfatter undervisningssystemet også lærebogsmateriale af forskellig art og følger dermed en moderne trend i undervisning, nemlig blended learning (heraf firmanavnet), fortæller Bjørk Hammer.
I øjeblikket arbejder Uniblender med indholdsudvikling og inklusion af adaptive læringsstrategier på undervisningsplatformen.
Cercare Medical: Billedanalyse hjælper sygdomspatienter
Cercare Medical er et spin-out baseret på forskning fra Center for Functionally Integrative Neuroscience og MINDlab på Aarhus Universitet stiftet af Kim Mouridsen og Mikkel Bo Hansen.
Selskabet, der ledes af den erfarne biotek-CEO Jeppe Øvli Øvlesen og Founder Kim Mouridsen, har udviklet patenteret software til Neuro Diagnostic Imaging, i første omgang rettet mod slagtilfælde og tumorer i hjernen. Med softwaren er det muligt at analysere store mængder billedmateriale hurtigt og præcist, så diagnoser kan stilles tidligere og relevant behandling igangsættes.
Det er et attraktivt globalt marked. Virksomheden har fået de første løsninger CE-mærket og forventer at opnå den amerikanske FDA-godkendelse i starten af 2019, fortæller business developer Svend Aage Kirk.
Virksomhedens algoritmer bruges allerede på anerkendte universitetshospitaler som Harvard/MH, German Cancer Research Center m.fl, og der er etableret et data- og forskningssamarbejde med Stanford University. Cercare Medical er i øjeblikket på jagt efter yderligere softwareudviklere og forventer at have 15 ansatte ved årets udgang. Virksomheden holder til på INCUBA Navitas.
Brincker & Georgakis: Datahjælp til offshore-industrien
Brincker & Georgakis er stiftet af de to professorer i structural dynamics Rune Brincker og Christos Georgakis og baserer sig på forskning og viden oparbejdet gennem 30 år.
Produktet er software til såkaldt automatiseret systemidentifikation, fortæller lektor i konstruktion og geoteknik Jannick Balleby Hansen, der for nylig er blevet tilknyttet virksomheden ved siden af sit arbejde på Ingeniørhøjskolen på Aarhus Universitet.
Målgruppen er hovedsageligt offshore-selskaber, herunder boreplatforme, skibs- og vindmølleindustri. Ved at indsamle data via sensorer på forskellige bygningskonstruktioner kan softwaren koge en given strukturs tilstand og systemegenskaber ned til én koncentreret maggiterning med de vigtigste datapunkter.
Målet er at identificere ændringer i strukturen, som fx kan være med til at spare virksomheder for store inspektionsomkostninger, der kræver arbejdstimer og midlertidige nedlukninger. På sigt kan den systematiske dataindsamling også bidrage til at nedsætte usikkerheder og spare på materialer, fordi man bliver klogere på strukturernes egenskaber. Sigtet er internationalt og de første projekter er i pipelinen, lyder det fra basen på Navitas.
INCUBA huser samlet knap 200 virksomheder, som du kan gå på opdagelse i under vores virksomhedsoversigt.