Ny spinout bringer fortrolige data i spil

Over 50 års udviklingserfaring er samlet i Secata, der udspringer af IT-sikkerhedsvirksomheden Partisia. Første store opgave er udvikling af en dataudvekslingsplatform til et blockchain-projekt, hvor brugere kan sælge personlige data.

For tre måneder siden blev Secata etableret som spinout fra Partisia på Katrinebjerg, der er verdensførende i grundlæggende protokol-design til krypteret beregning.


Kort tid efter underskrev den nye virksomhed sin første store opgave om levering af en dataudvekslingsplatform til et større blockchain-samarbejde. Secatas bidrag gør det muligt at lave krypterede beregninger på data, så privatpersoner kan sælge data direkte til f.eks. kunde- og meningsmålinger og bevare deres anonymitet, indtil de faktisk får penge for deres data.


Secata er stiftet med henblik på at udvikle kommercielle, statistiske løsninger baseret på såkaldt secure multiparty computation - en beregningsmetode, hvor flere parter samarbejder uden at den enkelte afslører sine data for de andre. Dermed er det muligt at bringe data i spil, som ellers ikke må bruges til andet, end de oprindeligt er indsamlet til, fortæller CTO Peter F. Frandsen.


Matematisk tillid

Indtil videre består Secata af fem fastansatte og to studerende. Teamet af økonomer, forskere og tidligere ph.d.-stipendiater fra Institut for Datalogi er netop flyttet ind i IT-klyngen INCUBA Katrinebjerg. Herfra er målet bl.a. at udvikle statistiske applikationer på baggrund af fortrolige datasæt.


Peter F. Frandsen beskriver som eksempel to banker, der gerne vil kunne risikovurdere deres porteføljer på baggrund af hinandens data. Teknologien gør det muligt at bygge en kollaborativ dataplatform, hvor de personlige data ”rives i stykker” og blandes, så det i teoretien er umuligt at identificere de oprindeligt input. Nu kan de to banker til gengæld se, hvordan deres porteføljer klarer sig i forhold til markedet. Og kunderne kan se, hvordan de forskellige banker vil vurdere dem. Til gengæld ved ingen mere, end de kan udlede fra deres egne oplysninger og resultatet af de aggregerede data.


Det bliver med andre ord muligt at træffe beslutninger på baggrund af fælles data uden at dele dem. Det er ikke længere nødvendigt at stole på en tredjeparts evne til at opbevare dine data sikkert. Tilliden er bundet op på teknologien.


Teknologiske syvmileskridt

Mængden af data, værdien af dem og særligt sikkerheden omkring dem synes at være på alles læber i øjeblikket.


”Vi kommer på et opportunt tidspunkt, men det er ikke nemt at sælge softwaren. Vi oplever ikke folk sige, at det ikke er interessant for dem, men vi hører ofte virksomheder sige, at de er nødt til at få styr på deres grundlæggende datahåndtering, før de kan kaste sig ud i det,” fortæller Peter F. Frandsen.


Ifølge den tekniske direktør bliver det for alvor spændende, når virksomheder kan begynde at samarbejde om data uden at miste fortroligheden. Mulighederne for anvendelse er i alle tilfælde talrige, og teknologien udvikler sig med syvmileskridt.


“Så sent som i 2014 var teknologien ikke moden. Da tog det 1 sekund at lave en AES-beregning. Nu tager det 10 millisekunder.”



FAKTA: SECATA

  • Stiftet marts 2018 som en spinout fra virksomheden Partisia, der ejes delvist af GTS-instituttet Alexandra Instituttet med tætte bånd til Institut for Datalogi på Aarhus Universitet. Sepior, en anden spinout fra Partisia, er en del af INCUBA Navitas.
  • Secatas fokus er såkaldt privacy preserving statistics baseret på secure multiparty computation – en disciplin inden for kryptologien, som Institut for Datalogi på Aarhus Universitet er blandt de førende i verden inden for.
  • www.secata.com

Læs også: Alexandra Instituttet giver startups adgang til dugfrisk IT-forskning

Dato:
29. juni 2018

Del dette