Jonas Vognsen fra IT-Minds: Man kan læse meget i bøgerne...

INCUBA Mentorteam: Siden Jonas Vognsen og Morten Astrup stiftede IT-Minds som studerende, er virksomheden vokset og vokset. En del af taktikken har været at omgive sig med dygtige rådgivere og skaffe et ærefrygtindgydende advisory board.

Tekst: Christian Bjerggaard Jørgensen

Stemningen er god på kontoret hos IT-Minds i Aarhus. Det er fredag, og Jonas Vognsen er ved at blive fotograferet til nærværende artikel, da en af firmaets unge programmører fotobomber i baggrunden. På væggen bag dem vender firmaets maskot - en blå ugle - tommelfingeren opad.

Det er der også al mulig grund til. IT-Minds blev stiftet i 2009 af de to studiekammerater Jonas Vognsen og Morten Astrup fra Aarhus BSS. Under et ophold på Harvard fik de idéen til en virksomhed, der kombinerer den store viden og virkelyst hos IT-studerende med virksomheders behov for at få løst mindre udviklingsopgaver. Uden så meget at tabe tog de fat hjemme i Aarhus. Første rekrutteringssamtale fandt sted over en gang chili con carne på Ziggy ved åen, og snart var de i luften.

”For at komme i gang lavede vi i starten alt, hvad der rimer på IT. Vi startede ikke med programmering og software. Vi startede med at reparere computere og kørte også ud til privatpersoner. Det var meget lavpraktiske ting,” fortæller Jonas Vognsen.

Siden stillede de skarpt på softwareudvikling og har løst opgaver for kunder som Novo Nordisk og Vestas. Virksomheden er vokset til 180 medarbejdere, blevet opkøbt af EG i 2014 og kåret til Gazelle de seneste tre år. En succes i første hug.

Teori vs. virkelighed
Som studerende var der imidlertid mange lavpraktiske ting, som de to venner ikke vidste noget som, fortæller Jonas Vognsen og nævner alt fra kundehåndtering, leverancemodeller og forhandling af kontrakter til insiderviden om de vigtigste konferencer.

”Man kan læse en masse i bøgerne, men det er teori og standarder. Det er ikke sikkert, det foregår sådan i virkeligheden. Der er også stor forskel på, hvordan man gør nogle ting i Jylland og på Sjælland, der er forskel på brancherne og hvorvidt vi handlede med Vestas eller f.eks. Phønix Tag. To vidt forskellige organisationer.”

Selvom IT-Minds havde kontor på Søren Frichs Vej, blev de hurtigt en del af Studentervækstmiljøet på Katrinebjerg. Her fik de tilknyttet en rådgiver, som hjalp teamet på vej; også når det bare handlede om at blive styrket i troen på, at de var på rette spor. De var samtidig effektive til at benytte netværket.

”Via bl.a. Michael (mentor, red.) fandt vi nogle af hans venner og bekendte i forretningslivet, som kunne hjælpe på andre områder, så vi hele tiden havde tilknyttet nogle erfarne fagfolk, som ville hjælpe os af fri vilje” forklarer Jonas Vognsen.

”Folk har været sindssygt hjælpsomme og bare tænkt, at det var sjovt at hjælpe nogle unge gutter, der prøvede at komme i gang,” tilføjer han.

Ikke nogen kaffeklub

Efter nogle år blev de to stiftere enige om at anskaffe sig et advisory board i 2012.

”Et advisory board var mere uforpligtende (end en bestyrelse, red.) og et godt sted at starte. Vi kunne godt tænke os de strategiske overvejelser, at få sparring og blive udfordret,” siger Jonas Vognsen.

Han og Morten Astrup gik ikke efter hvem som helst. Medlemmerne af boardet skulle komplementere hinandens fagområder, have international erfaring og strategisk indsigt. Til deres overraskelse lykkedes det at få overtalt et tungt panel bestående af Jørn Larsen, direktør for Trifork, Henrik Amsinck, CIO i Lego, Ole Fritze, daværende COO i EG, Karin Middelburg, daværende Senior Vice President for HR i SimCorp og Michael Bjerregaard, daværende bestyrelsesmedlem m.m. i NNIT.

Første gang de to iværksættere mødtes med advisory boardet foregik det over en hel dag.

”Jeg var fuldstændig ødelagt bagefter. Det var bare et helt andet niveau, end man var vant til” beretter Jonas Vognsen.

”Det gav både selvtillid, men også frygt. En god frygt forstået på den måde, at wow, nu skulle man eddermame performe, for hvis du ikke gør det ordentligt, så gider de ikke være der. Man vidste, man skulle levere, for de havde nogle forventninger til en. Det var ikke bare en kaffeklub.”

Til gengæld bibragte advisory boardet en ballast og strategisk indsigt, som gjorde en stor forskel for videreudviklingen af IT-Minds.

Vi kan blive bedre til at spørge
I dag er Jonas Vognsen selv tilknyttet INCUBA som mentor, og får også med jævne mellemrum besøg af iværksættere fra blandt andet Studentervækstmiljøet, der kommer for at sparre.

Foruden IT-Minds er han selv begyndt at investere i tech-startups og har bl.a. skudt penge i MyMonii og Swipes Incorporated. Han beskriver sig selv som den aktive investortype, der både involverer sig med penge og tid.

”Ligesom jeg fik meget hjælp dengang fra nogen, så føler jeg også i dag en forpligtelse til at hjælpe andre. Men også fordi jeg gerne vil. Jeg synes, at vi i Danmark generelt kan blive bedre til gerne at ville hjælpe, men vi kan også blive bedre til at spørge. Vi fik jo enormt meget hjælp, fordi vi spurgte folk. Der var aldrig nogen, der sagde: ’nej, jeg gider i hvert fald ikke hjælpe jer.’ Nogen hjalp mere end andre, men alle var sådan set superpositive, hvis de kunne mærke, at man kom med noget, som gav mening og værdi og lagde sin energi i at gøre det ordentligt. Det kigger jeg også selv efter i dag.”

For hans eget vedkommende er læringsrejsen dog ikke slut endnu. I august 2017 åbnede IT-Minds den første udenlandske afdeling i Oslo.

”Det har der været sindssygt meget læring i. Hvordan gør man det? Og vi er jo stadigvæk midt i det. Der er ingen af os, der har åbnet nye kontorer i nye lande. Så det er igen learning-by-doing og få sparring og inputs til processen. Vi har lavet analyser forinden, og godt forarbejde er et godt fundament til at komme i gang, men virkeligheden rammer dig altid.”

Fakta om IT Minds
Etablering: Stiftet i 2009 af Jonas Vognsen og Morten Astrup, begge Master i Finance & International Business fra Aarhus BSS.
Ydelser: Konsulenthus hvor IT-studerende og nyuddannede varetager og løser større og mindre softwareudviklingsprojekter.
Læs mere: www.it-minds.dk

I nedenstående video produceret af Aarhus Universitet fortæller Jonas Vognsen og Morten Astrup historien om IT-Minds:


Dato:
9. januar 2018

Del dette