Entreprenante arkitekter fandt alternativ vej til succes

Det krævede et sejt træk, men Den Uendelige Bro i Aarhus endte som en bemærkelsesværdig succes. Her er historien om duoen bag, der skabte deres egen vej frem i arkitektbranchen.

Tekst: Christian Bjerggaard Jørgensen


Forsiden af vores seneste magasin om teknologioverførsel og videnssamarbejder blev prydet af Den Uendelige Bro i Aarhus.


Broen ringer en klokke hos mange aarhusianere, men færre kender arkitekterne bag den cirkelformede succes, Johan Gjøde og Niels Povlsgaard, der som nyuddannede startede egen virksomhed i 2008. I en branche domineret af konkurrencer og hårde udbud har de opbygget deres virksomhed på en blanding af egne projekter og pågåenhed.


”Vi ville hellere kigge efter muligheder i byen, udvikle forslag og derefter kontakte beslutningstagere og forvaltninger for at præsentere vores skitser,” fortæller Johan Gjøde, der i dag leder virksomheden.


”Ikke alle projekter blev til noget, men der var aldrig nogen, der sagde nej til at se et forslag. Heller ikke developere. Det åbnede mange døre.”


Kort vej til handling

Johan Gjøde og Niels Povlsgaard mødtes på Arkitektskolen i 2002 og begyndte samarbejdet i 2005. Hvor nogle studerende bruger mange skønne, men ofte spildte, kræfter på konkurrencebidrag, som ender uden omtale, valgte Johan Gjøde og Niels Povlsgaard bevidst at gå efter realiserbare byrumsprojekter og nonprofit-initiativer.


For at skabe et sted for studerende med eksterne projekter tog Johan Gjøde initiativ til Real Lab – et åbent projektkontor, der også fungerede som indgang for virksomheder og organisationer med opgaver til studerende. Arbejdet med Real Lab sikrede de to studerende et vigtigt netværk, som sidenhen viste sig afgørende.


I slutningen af studietiden sendte de en ansøgning om finansiering til en lysinstallation hos kommunen, men blev i stedet tilbudt at skitsere et forslag til en alternativ masterplan for Aarhus Nordhavn. Sammen med en række udstillingsopgaver på ARoS blev det begyndelsen på deres virksomhed, som kort efter ramlede ind i finanskrisen.


”Grunden, til at vi kunne klare os igennem, var vores netværk og kontakter i byen. Vi havde en føling med, hvad der foregik, og vi havde referencer at bygge videre på,” siger Johan Gjøde.


Opmærksomhed fra udlandet

Sammen fortsatte de med at gå efter små projekter, som på sigt åbnede tungere døre.


”Noget af det fede ved Aarhus er, at der er kort vej fra idé til beslutning om handling og realisering. Afstanden mellem vækstlaget og det politiske lag er ikke særlig stor,” pointerer Johan Gjøde.


De to iværksættere blev ikke rige af det, men lånte heller ikke en krone. De første to år havde de kontor hjemme i stuen i Johan Gjødes toværelseslejlighed, der også fungerede som mødelokale. Her blev skitserne til Den Uendelige Bro udarbejdet i 2009.


Ingen ville imidlertid bide på. Først i 2015 blev broen realiseret, da de som et sidste forsøg indsendte forslaget til Sculpture by the Sea. Den blev siden en prisvindende kæmpesucces, der i sommeren 2017 blev gjort til en fast del af Aarhus.


På spørgsmålet om, hvad Den Uendelige Bro har betydet, er svaret først og fremmest ekstremt meget presse kloden rundt.


”Vi modtager mange jobansøgninger fra udlændinge, og det er fedt at få udvidet talentpuljen på den måde, men ellers har det ikke direkte betydet så meget. Men det er en fed reference, når vi søger andre projekter,” konstaterer Johan Gjøde.


Fra det små til det store

I dag har firmaet 12 ansatte og arbejder bl.a. på et nyt +20.000 kvm etagebyggeri på Holmen i København i samarbejde med Byggeselskab Mogens de Linde.


”Det er virkelig eksploderet det sidste år. Der er generelt kommet mere fart på. Vores arbejde fra dengang har givet os et stort netværk, herunder kontakt til store bygherrer. Især Mogens De Linde arbejder vi meget sammen med i dag,” siger Johan Gjøde og beretter om stor velvilje blandt folk de har mødt på deres vej. På den måde har de bevæget sig fra de små til de større projekter.


”Vi har lært de store projekter at kende undervejs, men der er en kernefaglighed, som vi bruger uanset hvad. Det handler om at sætte sig ind i konteksten og være åben og lyttende over for bygherres ønsker og krav,” lyder formlen.


Om Gjøde & Partnere Arkitekter

Etablering: Stiftet i 2008 under det oprindelige navn Gjøde & Povlsgaard Arkitekter af Johan Gjøde og Niels Povlsgaard. Firmaet har i dag 12 medarbejdere i Aarhus.

Projekter: Udfører alt fra installationer og udstillingsarkitektur til boligkomplekser og landskabsdesign, heriblandt en ny syvetagers boligkarré ved Ingerslev Plads i Aarhus og den store Munk-udstilling på ARoS.

Læs mere: www.gpark.dk


Dato:
24. januar 2018

Del dette