Aarhus' første biohacking-space flytter ind i INCUBA Skejby

Foreningen BioBarakken samler nysgerrige entusiaster om gør-det-selv-bio med en mission om at åbne videnskaben op, fortæller medstifter og molekylærbiolog Michael Nguyen.

Tekst: Christian Bjerggaard Jørgensen
Foto: Danielle Nielsen


Det globale fænomen DIY-BIO samler videbegærlige medborgere om eksperimenter og forsøg med bioteknologi. Midlerne er de samme metoder og redskaber som anvendes i den etablerede videnskab, men målene er nogle andre.

Nu er bevægelsen kommet til Aarhus i skikkelse af foreningen BioBarakken; et initiativ stiftet af de to molekylærbiologer Michael Nguyen og Andreas Kamstrup samt biolog Mads Warming. Teamet er netop rykket ind i et lokale stillet til rådighed af INCUBA Skejby. Herfra skal de første projekter inden længe skydes i gang.

Hvad er formålet med Biobarakken?


”Formålet er at skabe et samlingspunkt i Aarhus, hvor vi gør molekylærbiologi og bioteknologi tilgængeligt for alle interesserede. Spektret er meget bredt. Hele formålet med bevægelsen er at demokratisere og tilgængeliggøre bioteknologi for så mange som muligt, og vi håber at kunne inspirere til noget forskning drevet af nysgerrighed med plads til at undersøge interessante ting uden et klart defineret formål. Den slags kan også sagtens lede til noget innovativt ude i fremtiden,” fortæller Michael Nguyen, der foruden at være formand og medstifter af BioBarakken er ph.d.-studerende på iNano.

Teknologierne er blevet billigere
Det var Andreas Kamstrup, der i 2015 gjorde Michael Nguyen opmærksom på biohacking-bevægelsen. Siden faldt de over en TED-talk med den amerikanske molekylærbiolog og DIY-fortaler Ellen Jorgensen, der advokerer for community science og personlig biotek. Hendes tilgang har været en væsentlig inspirationskilde for BioBarakken.

”Jo flere forskellige folk, jo mere innovation kan det være med til at skabe. Men rammerne skal selvfølgelig være på plads. Vi skal ikke lave GMO i et laboratorie, hvis det ikke er certificeret til det, men hvis nogen kan se noget, der kan være nyttigt i deres hverdag, hvorfor så ikke prøve det af?”

Michael Nguyen sammenligner biohacking med computerverdenen, hvor folk bygger deres egne enheder, overclocker processorer og lærer sig selv at programmere.

Til sammenligning kan biohacking dække over alt fra forsøg med fermentering af madvarer og ølbrygning til DNA-tests og genmodificering af simple organismer. Mange biotek-teknologier er i dag så billige, at mulighederne er legio. På den baggrund ønsker BioBarakken både at være et rum for vidensdeling, en legeplads for amatører og et sted, hvor fagfolk kan afprøve idéer, som ikke passer ind andre steder.

Smykker af DNA
Inden lanceringen har teamet bl.a. researchet hos Biologigaragen i København, der siden 2012 har fungeret som åbent DIY-biolaboratorium og høstet erfaringer med, hvordan man driver et laboratoriefællesskab.

Opbakningen blandt studerende og lektorer på AU har været stor, og forskellige aktører har indtil videre bakket op med rådgivning og donation af udstyr for tusindvis af kroner.

BioBarakken har allerede deltaget i INSERO Science Camp 2017 og Rethink Festival i Aarhus. Her lavede de workshops, hvor de bl.a. demonstrerede, hvordan gammel mælk vha. en bestemt bakterie kan laves til yoghurt og skabte unikke smykker med udtræk af folks eget DNA.

Går du rundt med en idé eller vil du bare gerne blive lidt klogere på bioteknologiens verden, så kan du skrive til BioBarakken på Facebook eller sende en mail til biobarakken@protonmail.com. Indtil videre er der fast kontortid hver torsdag fra kl. 16.

Fakta om BioBarakken
  • Stiftet i februar 2017. Består i dag af Andreas Kamstrup, Mads Warming, Michael Nguyen m.fl.
  • Projekter på tegnebrættet: Gelmaker (automatiseret platform til gelelektrolose), DIY Selex, Dirty PCR gentests og low-cost nucleic acid detection
  • BioBarakken har fået støtte fra Nordic Cryobank, INCUBA, AH Diagnostics, Institut for Molekylærbiologi, iNano, Institut for Biomedicin, Frontløberne og Ebeltoft Gårdbryggeri.
  • Læs mere: facebook.com/biobarakken


Dato:
14. december 2017

Del dette