Bestyrelsesmedlem i INCUBA med en fod i to verdener

Thomas Riisgaard Hansen greb chancen og stiftede sammen med universitetskolleger medtech-virksomheden Cetrea, der blev solgt i 2014. Erfaringerne trækker han på som bestyrelsesmedlem i INCUBA.

Tekst: Christian Bjerggaard Jørgensen

I 2016 sagde Thomas Risgaard farvel til Cetrea for at blive selvstændig. Siden 2006 havde han været med til at opbygge virksomheden, der i 2014 blev solgt til den globale koncern Getinge Group for 90 millioner kroner. Det lå imidlertid ikke lige for at blive iværksætter.

”På det tidspunkt var det faktisk et stort spørgsmål. Det var ikke let. Dengang var der ikke så meget hype om iværksætteri, så det var en stor beslutning, om vi skulle prøve det eller ej,” fortæller han.

Cetrea har rod i forskningsprojektet ’Det interaktive hospital’. Thomas Riisgaard var som ph.d.-studerende ved det nyoprettede Center for Pervasive Healthcare på Katrinebjerg med i projektet, der resulterede i en ny generation af teknologi til klinisk logistik. Teknologien anvendes i dag på de fleste danske og en række udenlandske hospitaler.

Tidlig kundefeedback er afgørende
Horsens Sygehus havde deltaget i forskningsprojektet og lagde den første ordre på udstyr til 14 operationsstuer. Med en beskeden startkapital i baghånden blev udviklingsarbejdet skudt i gang på bootstrap-maner, da Thomas Riisgaard som postdoc forsatte med at arbejde på universitetet ligesom de øvrige stiftere, heriblandt hans tidligere specialevejler Jakob Bardem.

Først i 2007, med det første produkt på markedet, tog Cetrea imod en større investering fra en business angel og kunne for første gang hyre en direktør og yderligere professionelt fuldtidspersonale. For Thomas Riisgaard tydeliggjorde processen bl.a. vigtigheden af respekt for fagligheder som salg, ledelse og administration. Han er heller ikke i tvivl om udfordring nummer ét.

”Salg, salg, salg. Det er det virksomheden afhænger af, og de første kunder er dem, du får den rigtige læring af. Der findes undtagelser, men generelt kan du ikke designe idéer og produkter for lang tid på whiteboards. Du skal ud og lave en version 1.0, så kunderne kan fortælle dig, hvad der virker,” lyder rådet.

Hjælpe virksomheder på rette vej

I dag driver Thomas Riisgaard Kite Invent, hvor han bl.a. hjælper opstartsvirksomheder, rådgiver større virksomheder og holder foredrag om udviklingen inden for digital health, entrepreneurship og IT.

Han indtrådte i 2017 som medlem af bestyrelsen i INCUBA og lægger vægt på stedets rolle som brobygger og støtte for videnstunge virksomheder eller spinouts, der bevæger sig over i en kommerciel arena.

”Samtidig har INCUBA en vigtig funktion for virksomheder, der efterspørger viden i form af kandidater og forskningsprojekter. Innovationen styrkes, når virksomheder er tæt på universitetet og den viden, man har brug for,” påpeger han.

”Fra INCUBA Katrinebjerg, som jeg kender bedst, er der mange gode eksempler på, at virksomheder gerne vil bo der, fordi det er en måde at være tæt på forskningsmiljøet og ikke mindst at have en unik adgang til de dygtige studerende.”

Om Thomas Riisgaard Hansen
Kandidat i informationsvidenskab (2003) og ph.d. fra datalogi (2006). Medstifter og senere CTO/ Product Director i Cetrea. I dag indehaver af Kite Invent, mentor og investor. Underviser desuden i ’Digital Entrepreneurship’ på Aarhus Universitet. Læs mere: www.kiteinvent.com

Dato:
6. april 2018

Del dette