Af Christian Bjerggaard Jørgensen
”Jeg har lært en masse ord, men jeg har ikke helt lært at bruge dem endnu.”
Ordene faldt, da Growing Investors i samarbejde med Interactive Denmark, INCUBA og AUFF i april inviterede til seminar på INCUBA Katrinebjerg om investering og mentoring i science-spin-outs. Tre forskere fik mulighed for at pitche deres spirende startups, og citatet illustrerede det skel, der ofte eksisterer mellem akademia og erhvervsliv.
I sin introduktion opridsede Anette Miltoft fra AU Erhvervssamarbejde og Teknologioverførsel derfor også behovet for at finde ud af, hvordan vi får flere forskere til at tænke erhvervsrettet: Hvad har de brug for at vide? Hvilke udfordringer knytter sig til teknologi fra universitetet? Kan vi styrke økosystemet omkring dem?
En stor beslutning
For Aarhus Universitet er det vigtigt at sikre en bred anvendelse af forskningen. Skal grundforskning omsættes til forretning, kræver det ofte store mængder kapital, men ligeså vigtigt er det få tilført forretningskompetencer, netværk, opbakning og knowhow.
Har man som forsker været dybt fagligt fokuseret i årevis, er det ikke nødvendigvis en ligetil beslutning at veksle en akademisk karriere til et liv som iværksætter. Derfor er det vigtigt at kunne rådføre sig med personer, der kender den verden.
På den baggrund fortalte Anne Sofie Dahlmann fra Open Entrepreneurship om, hvordan initiativet matcher forskere med erfarne iværksættere og business angels ved at trække sidstnævnte helt ind i forskningslaboratorierne som medstiftere af de forskningsbaserede startups.
Efterfølgende gav direktør Arne Vesterdal en introduktion til INCUBAs mentorteam. Her sørger drevne erhvervsprofiler for at holde founders op på deres målsætninger og bidrage med vigtige kompetencer inden for salg eksempelvis.
Kast jer ud i det
Iværksætter, ph.d. og bestyrelsesmedlem i INCUBA, Thomas Riisgaard, delte erfaringer fra sundheds-IT-virksomheden Cetrea, der gik fra forskningsprojekt til exit for 90 mio. kroner. Han afrundede sit oplæg med en række takeaways, hvor den første var en opfordring til simpelthen at kaste sig ud i det. Der er masser af lærdom at hente.
Han påpegede yderligere, at man som forsker skal være opmærksom på ikke at overanalysere til fordel for eksekvering og underprioritere salg til fordel for produkt og forskning. Forsknings-spinouts har ofte en meget stor innovationshøjde og kræver en stor salgsindsats, fordi de skal ud og skabe et marked.
”Vi var ikke klar over, hvor meget vi ikke vidste, før vi fik kommerciel direktør,” pointerede han.
Cetrea blev i 2014 købt af det svenske medicoselskab Getinge. Et eksempel på, at det kan være relevant for spinouts at overveje exit til større spillere, hvor ens specialløsning passer ind i en større portefølje. Samarbejde med etablerede spillere kan også være med til at lette adgang til markedet.
Læs også: Bestyrelsesmedlem i INCUBA med en fod i to verdener
Lange processer
Morten Trillingsgaard Venø fra Institut for Molekylærbiolog og Genetik, Karin Lykke-Hartmann fra Institut for Biomedicin og Jesper Sejrup Nielsen fra Interdisciplinary Nanoscience Center stod for dagens pitches.
Om de følger samme vej som Cetrea, vil tiden vise. Alle tre står på nippet til at skabe virksomheder på baggrund af lovende forskning inden for bioinformatik, behandling for barnløshed og teranostisk nanomedicin.
Præsentationerne tydeliggjorde nogle af de særlige forhold omkring science-spinouts. På trods af store soft money-bevillinger og godkendte patenter kan der være udfordringer i skikkelse af tunge regulatoriske processer, kliniske forsøg mv. Med andre ord; dyre, avancerede og tidskrævende procedurer.
Alle tre var på udkig efter potentielle mentorer. Flere betonede vigtigheden af støtte fra AU-ET og tilknytning af personer med forstand på at starte og drive en virksomhed, økonomi og andre processer uden for det videnskabelige felt.
Læs også: Pleuratech indgår millionaftale med globalt medicoselskab
Ifølge en 2017-rapport fra Uddannelses- og Forskningsministeriet nåede antallet af nye spinout-virksomheder i 2016 sit højeste niveau med 21 indberettede spinouts fra universiteter og regioner. Link til rapport »
Fakta