Efter succesfuld lancering er Arcedi i gang med kommerciel transformation

For to måneder siden blev Arcedi Biotech global frontløber med en risikofri test til fosterdiagnostik. Nu ligger fokus på at skalere fra forskning til kommerciel virksomhed i takt med voksende efterspørgsel.

Det er ikke gået stille for sig, siden biotekvirksomheden Arcedi Biotech lancerede en banebrydende ny test til risikofri fosterdiagnostik tidligere i år.

Evita Test Complete, der som den første test i verden kan tjekke for alvorlige kromosomafvigelser alene ud fra en blodprøve, er resultatet af mere end 20 års forskning- og udviklingsarbejde.

Nyheden har givet genklang rundt omkring i Danmark og Europa, og for adm. direktør Palle Schelde var det også en special begivenhed endelig at kunne sende testen på markedet.

»Nu skal jeg ikke blive helt rørstrømsk, men det er jo næsten, så man får tårer i øjnene. Endelig er alle de tanker, man har haft hele vejen igennem forløbet, blevet til et håndgribeligt produkt,« fortæller han.

»Vi startede det her selskab i 2005. Så det er 16 års intensivt arbejde plus alle årene forinden med at udvikle idéen til noget, som gravide på sigt kan få glæde af i stedet for at få en invasiv procedure (moderkagebiopsi, red.).«

Internationale ambitioner
Testen er i første omgang lanceret i samarbejde med fertilitetsklinikken Aagaard i Aarhus, der er en del af den internationale koncern Virtus Health. Siden april er det dog tikket ind med henvendelser fra klinikker andre steder i landet, der også gerne vil udbyde testen.

»I første omgang vil vi gerne have så mange fertilitets- og scanningsklinikker med som muligt i Danmark. Parallelt med det arbejder vi også på at kunne servicere resten af Rigsfællesskabet,« fortæller Palle Schelde.

Det store potentiale ligger dog i udlandet. Sideløbende med skaleringen herhjemme er Arcedi i gang med de indledende skridt til at kunne udbrede testen til resten af Europa og USA. Derfor vil selskabet også på et tidspunkt begynde at lede efter eksterne investorer.

»Vi er jo en lille dansk virksomhed, som ikke har nogen tilstedeværelse på det globale marked endnu. Lige nu tilfører vi værdi til selskabet, og så ser vi selvfølgelig gerne, at vi får mulighed for at udvide vores aktiviteter til hele verden. Der får vi behov for eksterne investorer, enten finansielle investorer eller en global spiller inden for det diagnostiske marked.«

Vækst i Aarhus
Arcedi har i dag et tæt samarbejde med Klinisk-Genetisk afdeling på AUH, der står for selve analysen af arvematerialet fra de fosterceller, som Arcedi på unik vis er i stand til at isolere og høste fra en blodprøve.

Som en del af transformationen fra forskningsorganisation til kommerciel vækstvirksomhed, har selskabet indledt en gennemgribende automatiseringsproces, der skal effektivisere håndteringen af blodprøverne, fortæller Palle Schelde.

En anden del af den transformation handler om skalering af organisationen. Palle Schelde ser den nære tilknytning til AU, INCUBA og det regionale samarbejde som en kæmpe styrke for virksomheden og arbejder henimod en udvidelse af faciliteterne i Aarhus.

»Vi ser INCUBA som en meget attraktiv medspiller i det her. Når vi kommer dertil, hvor vi skal skalere, er det klart, at vi rigtig gerne vil blive her, fordi det er et super attraktivt sted for os og vores medarbejdere.«
Date:
8. juni 2021

Faktaboks
  • Arcedi Biotech er en dansk biotekvirksomhed, som bygger på et privat/offentligt samarbejde ud fra en fælles interesse for kortlægning af fosterdiagnostik.
  • Har til huse på Aarhus Universitetshospital og INCUBA og består af et team på ca. 25 forskere og højtspecialiserede medarbejdere.
  • Bagger-Sørensen familien har siden 2013 været den finansielle partner i selskabet.
  • Læs mere på www.arcedi.com


Tekst: Christian B. Jørgensen

Del dette