Sådan påvirker COVID-19 virksomhederne i INCUBA

Corona-pandemien risikerer at blive en showstopper for mange mindre virksomheder og startups. Vi har spurgt virksomhederne i INCUBA, hvordan de forventer at blive ramt, og for en stor del ser det alvorligt ud.

Vi har taget krisetemperaturen blandt virksomhederne i INCUBA på tværs af startups, små, etablerede virksomheder og selvstændige.

68 virksomhedsledere har i skrivende stund bidraget til undersøgelsen, der blev udsendt inden statsministeren forlængede nedlukningen af Danmark til 13. april.

”Resultaterne taler deres tydelige, men desværre forventelige sprog," konstaterer adm. direktør i INCUBA, Mai Louise Agerskov.

"Mest iøjnefaldende frygter 16 % direkte for virksomhedens overlevelse. Ikke overraskende gælder det særligt dem, der definerer sig selv som startups. Her er det en tredjedel."

Til sammenligning viser en lignende undersøgelse fra The Hub blandt startups, at eksistensen er usikker for hele 70 % af respondenterne.

Omsætning og likviditet i skudlinjen
42 % af virksomhederne i INCUBA forventer, at deres virksomhed bliver ramt i enten høj eller meget høj grad. Næsten halvdelen svarer ’i nogen grad’.

Det går især hårdt ud over omsætningen og salget. Tre ud af fire virksomhedsledere peger på dette. Det er på linje med resultater fra andre lignende surveys.

Næsten en tredjedel forventer at opleve likviditetsudfordringer. Netop likviditet har fyldt meget på den offentlige dagsorden, hvorfor regeringen vil udskyde moms og skat for små og mellemstore virksomheder.

Blandt de øvrige konsekvenser for virksomhederne er bl.a. negativ påvirkning af igangværende finansieringsrunder, vigende eksport, leverandørproblemer / varemangel og afskedigelser.

6 % af virksomhederne i INCUBA har allerede været nødt til at afskedige medarbejdere, mens 29 % endnu ikke ved, om det bliver nødvendigt.

Startups er særligt udsatte lige nu
Undersøgelsen giver et klart billede af, at vi nu og her må bistå virksomhederne i deres kamp for at komme igennem krisen på bedste vis.

For nogle drejer det sig om overlevelse, mens det for andre er hjælpsomt at få rådgivning i forhold til mulige afskedigelser, likviditetsstyring og leverandørkontrakter.

Mange af hjælpepakkerne fra officiel side tager ikke højde for den særlige position, som mange startups står i, og vi risikerer derfor at tabe dem på gulvet.

"I INCUBA har vi lige nu fokus på at sikre overblik over de muligheder for hjælp og rådgivning, der eksisterer, og de krav, der knytter sig til at få adgang til hjælpepakkerne. Hjælpepakkerne er generelt designet til virksomheder i drift, så vi oplever stor interesse for, hvordan de kan anvendes af relativt nyopstartede og mindre virksomheder, hvor flere af de ansatte også ejer en del af virksomheden," siger Mai Louise Agerskov.

Fakta
SE ALLE RESULTATERNE FRA UNDERSØGELSEN
Dato:
25. marts 2020

Tekst: CBJ

Download PDF
Del dette