Covid-19: Biotek-startup hjælper AUH med at fordoble testkapacitet

Aarhus Universitetshospital har indledt et samarbejde med BioXpedia fra INCUBA Skejby, der sætter hospitalet i stand til at fordoble kapaciteten af daglige test for coronavirus fra 1.200 til 2.400.

Der er lige i øjeblikket gang i en global jagt på de kritiske ressourcer, der skal til for at teste for coronavirus. Også herhjemme, hvor alle danskere med symptomer nu skal testes for virussen.


Det betyder, at det er vanskeligt at få leveret tilstrækkeligt af de reagenser, der er nødvendige for at oprense det arvemateriale (RNA), som skal analyseres.


Klinisk Mikrobiologi på Aarhus Universitetshospital besluttede derfor at kigge efter andre løsninger og fandt en på den anden side af vejen, hvor de netop har indgået et samarbejde med BioXpedia, der er en del af sundhedsklyngen INCUBA Skejby.


"Den nye metode til at få oprenset arvemateriale er state of the art. Samtidig er den ikke afhængig af de reagenser, som hele verden kæmper om, og vi har sørget for at købe stort ind af de nødvendige materialer," siger Svend Ellermann-Eriksen, ledende overlæge på Klinisk Mikrobiologi, i en pressemeddelelse.


Samarbejdet sætter AUH i stand til at øge testkapaciteten fra ca. 1.200 til ca. 2.400 om dagen med mulighed for yderligere kapacitet. Rent lavpraktisk kommer hospitalsansatte til at bære bakker med prøver over vejen til BioXpedia, hvor RNA'en efterfølgende oprenses, hvorefter prøverne vender retur til hospitalet, klar til analyse.


BioXpedia holder i forbindelse med samarbejdet laboratoriet åbent fra morgen til aften på alle hverdage og har ansat en ekstra laborant.


Læs også: BioXpedia har fået hul på analysemarkedet


Om BioXpedia

Hvem: BioXpedia er stiftet i 2016 af ph.d. i molekylærbiologi Mogens Kruhøffer, der også var medstifter af AROS Applied Biotechnology. Virksomheden har i dag mere end syv medarbejdere i INCUBA Skejby.

Hvad: Kontraktforskningsvirksomhed der udfører biomarkørscreening, bioinformatik og analyser af DNA, RNA og proteiner.

Website: www.bioxpedia.com

Dato:
20. april 2020

Tekst: CBJ

Del dette