Lille aarhusiansk startup spiller vigtig rolle i stort kræftstudie

Over de næste to år skal Genodesk udvikle software til DNA-analyse af blodprøver, som kan spotte tidlige tilbagefald af tarmkræft. Softwaren skal efterfølgende kommercialiseres. Det samlede studie støttes med 12,6 mio. af Innovationsfonden.

Forskere fra Aarhus Universitetshospital har udviklet en ny blodprøvetest til tidlig identificering af tilbagefald hos patienter, der er blevet opereret for tarmkræft. Det kan betyde, at langt flere tilbagefald vil kunne behandles i tide.

Testen undersøger forekomsten af restsygdom i skikkelse af kræft-DNA og kan danne grundlag for et helt nyt og effektivt opsporingsprogram. Det skal nu undersøges i et stort studie, der støttes af Innovationsfondens Grand Solutions-program.

Med i kredsen bag det nationale studie er foruden AUH og Syddansk Universitet også en lille aarhusiansk software-startup med base i INCUBA Navitas.

Genodesk er stiftet af matematiker Martin Bundgaard. Hans store viden og tilgang til nyudvikling af algoritmer inden for netop DNA-analyse fangede interessen hos forskerne i Aarhus.

Kommercialisering af produkt
Genodesk skal i første omgang færdigudvikle den bioinformatiske metode, der skal bruges til at analysere DNA’et i de mange blodprøver. En kompleks opgave uden en klar sti.

”Der skal en del eksperimenteren til for at sammensætte den målbart bedste metode. MOMA (Molekylær Medicinsk Afdeling, AUH) bidrager løbende med benchmarking af de udviklede løsningsforslag. Det bliver en rigtig spændende proces,” fortæller Martin Bundgaard.

Bagefter skal elementerne i den valgte løsning raffineres og helheden udvikles til et robust og let anvendeligt softwareprodukt, som Genodesk efterfølgende kan kommercialisere.

For den lille enmandsvirksomhed betyder forskningsprojektet finansiering svarende til godt to års fuldtidsudvikling med mulighed for nyansættelser.

”Derudover vil det resulterende produkt, i samspil med vores nuværende teknologier, sikre os en helstøbt softwareløsning til effektiv analyse af kræft-DNA,” siger Martin Bundgaard.

Lange arbejdsdage
Genodesk har siden 2017 arbejdet på at udvikle det teknologiske grundlag for en række nye softwareprodukter til analyse af DNA og sekventering af det menneskelige genom. Samarbejdet med AU betyder ikke, at virksomhedens egne produkter kommer til at stå på standby.

”Jeg er heldigvis vant til at arbejde væsentligt mere end 37 timer om ugen, så der bliver også tid til sideløbende at komme videre med brugertest og salg af vores første produkt, som er lige på trapperne,” siger Martin Bundgaard.

”Sådan må det nødvendigvis være. Det er afgørende at holde et konstant fokus på at styrke Genodesk som helhed, så der også er et bæredygtigt firma til at udbrede resultatet af samarbejdet, når projektet med AUH er afsluttet.”

Læs også: Lynalgoritmer skal udrydde flaskehalse inden for DNA-analyse

Om Genodesk
Etablering: Stiftet maj 2017 af Martin Bundgaard, tidligere lead developer i QIAGEN og uddannet matematiker.
Produkt: Software til DNA-analyse.
Hjemmeside: www.genodesk.com


Tekst: CBJ
Dato:
18. december 2019

Del dette